Početna Magazin 3509 pregleda

Izbjegnite zamke! Sve na što treba paziti pri kupnji automobila

Izbjegnite zamke: Sve što treba paziti pri kupnji novog automobila
FOTO: Bankrate

Saloni automobila imaju niz trikova kojima vas žele privući da kupite baš njihov automobil pa je bitno pripaziti na ove stavke pri kupovini

Kupovina automobila mnogima može biti jedna od najvećih investicija u životu, a pogotovo ako se traži novije vozilo. Kao moguć kupac, trebate znati što zapravo želite od automobila. Naravno, najbolja cijena je očigledan prioritet, ali uvijek valja misliti na to da ćete provesti nekoliko godina u tom automobilu pa je bitnije odabrati vozilo kojim ćete biti zadovoljni 'na duže staze'. 

Izbjegnite zamke: Sve što treba paziti pri kupnji novog automobila | Author: Consumer Reports foto: Consumer Reports

 

Odredite kakav automobil tražite

Prvi i najbitniji faktor koji treba odrediti pri kupovini auta je upravo budžet, odnosno koliko ste spremni platiti svoje buduće vozilo i je li doista pravi trenutak za kupovinu. Ako je odgovor pozitivan, bitno je odrediti kakav automobil tražite – je li to limuzina, kompakt, SUV ili možda gradski auto.

To ćete najlakše saznati ako pošišetee potrebe i mogućnosti, naprimjer koliko putnika ćete učestalo voziti, koliki je prtljažni prostor, kakav motor želite i gdje ćete se njime voziti.

Nekada su kupci koji voze 'velike kilometraže' automatski odabirali dizelsku limuzinu. Međutim, prošla su vremena kada su dizelski motori bili puno štedljiviji te više nema tolike razlike pa skuplji automobili s dizelskim motorima nisu nužno bolja opcija.

Tu je i dolazak novih stilova karoserije, koji je također pridonio većem izboru. Naprimjer, SUV se može pokazati vrlo pogodnim za teren i velike udaljenosti, ali kupei i limuzine imaju odlične aerodinamičke prednosti pa će vozilo biti mirnije pri vožnji autocestom.

Izbjegnite zamke: Sve što treba paziti pri kupnji automobila | Author: scxhjd.org foto: scxhjd.org

 

Dobra priprema

Nakon što ste odlučili kakav automobil želite, vrijeme je za provjeru ponude. Preporučuje se istražiti cijelu ponudu i opreme u toj klasi prije nego što počnete obilaziti prodajne salone.

Ako dođete nepripremljeni, bit ćete lakša meta prodavačima pa postoji opasnost da vas prodavač uvjeri u nešto što zapravo ne želite. Bitno je kupovati razumom, a ne emocijama. 

Jedna od najvećih pogrešaka neiskusnih kupaca automobila je kupnja  već za prvoga posjeta prodajnom salonu. Sve što tada trebate učiniti je objasniti prodavaču da taj dan samo razgledavate i proučavate željeni automobil. Kada skupite dovoljno informacija o vozilu, otiđite kući. Ondje ćete u miru razmisliti pa stavite na papir sve ponude i opcije, a da vam nitko 'ne sjedi za vratom'. 

Izbjegnite zamke: Sve što treba paziti pri kupnji automobila | Author: CNBC foto: CNBC

 

Probna vožnja

Jedno istraživanje je svojedobno pokazalo kako čak 16 posto kupaca novih automobila ne zatraži probnu vožnju. Testna vožnja prije kupnje jedna je od najvažnijih stavki procesa kupnje, jer ćete upravo tako utvrditi kakvo je vozilo tijekom vožnje, odgovara li vam položaj sjedenja i ispunjava li vaša očekivanja. 

Svaki prodajni salon trebao bi vam ponuditi probnu vožnju u trajanju od sat vremena i vi biste ju trebali iskoristiti da čim više istražite automobil. Ako već trošite toliko novcea na novije vozilo, ne smijete dopustiti da vas odmah nakon kupovine nešto zasmeta u novom autu. 

1 | Author: Paul Clark Ford News foto: Paul Clark Ford News

 

Odabir vozila

Nakon što ste obavili sve provjere, probne vožnje i dovoljno istražili automobile, vrijeme je da odlučite koji su vam se primjerci najviše svidjeli te dodatno proučite što sve možete dobiti uz njih.

Dajte si vremena i ne bojte se odustati od nekog automobila. Nemojte kupovati u žurbi zbog nečijega pritiska ili eventualne prodajne akcije, jer bi vam se to poslije moglo 'obiti u glavu'. Ako neki prodajni salon ima akciju, to ne znači da ćete uštedjeti. 

Kad napravite uži izbor automobila koji vam se sviđaju, istražite koliki su godišnji troškovi redovnog održavanja, potrošnje goriva, registracije i osiguranja, jer neki modeli, iako jeftiniji, poslije mogu imati znatno veće troškove održavanja. 

Izbjegnite zamke: Sve što treba paziti pri kupnji novog automobila | Author: Consumer Reports foto: Consumer Reports

 

Konačna kupovina

Većina salona automobila nudi opciju zamjene staroga za novo vozilo, ali morate uzeti u obzir da tako u 99 posto slučajeva nećete proći jeftinije. Svi prodavači imaju svoju računicu pa će vam skoro uvijek ponuditi mnogo manje za vozilo nego što možete dobiti prodajom putem oglasnika. 

Svaka autokuća ima vlastitu prodajnu maržu i nijedna cijena nikada nije konačna. Potrudite se smanjiti cijenu automobila što je više moguće jer je svakome prodavaču interes da kupite automobil za koji ste zainteresirani. Bitno je ne snižavati iznos mjesečne rate, već isključivo ukupnu cijenu vozila. 

Također, uzmite u obzir različite troškove koji ulaze u cijenu, poput PPMV-a, tehničkoga pregleda, registracije ili se barem probajte izboriti da dobijete čim više dodatne opreme za dogovorenu cijenu. 

Izbjegnite zamke: Sve što treba paziti pri kupnji novog automobila | Author: Bankrate foto: Bankrate

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.