Početna Magazin 2684 pregleda

Je li zaista bolje odabrati uže zimske gume?

FOTO: YouTube

Koja je opcija bolja (ili nije) sada nam je otkrio test kojeg je proveo  Jonathan Benson iz Tire Reviews

Mnogi od nas su već čuli savjet da je bi zimske gume trebale biti uže od ljetnih , odnosno da za zimsku gumu treba odabrati najužu dimenziju koju ej dozvoljeno montirati na određeni model automobila. Teorija "kaže" da bi bi gume trebale biti uže jer takva guma vrši veći pritisak na manju kontaktnu površinu, čime se stvara bolje prianjanje na skliskoj, snijegom prekrivenoj cesti. S druge strane, logika nam govori da su šire ipak bolje jer veća površina na cesti znači i bolje prianjanje. Koja je opcija bolja (ili nije) sada nam je otkrio test kojeg je proveo  Jonathan Benson iz Tire Reviews. Rezultati testa pokazali su da je u pravilu potpuno nevažno hoćete li odabrati šire ili uže zimske gume.

zimska guma OPREZ Uskoro važna promjena za vozače, kazne i do 1990 eura

Benson je želio sam testirati teoriju pa je nabavio četiri kompleta istog modela Hankook zimskih guma različitih dimenzija. Gume su bile u širine 205 do 275, s time da su one najuže bile instalirane na naplatcima od 16", gume širine 225 na naplatcima od 18 inča, dok su dvije najšire gume bile na naplatcima od 19 inča. Sve gume su testirane na istom BMW-u serije 3. 

Iako je Benson prilikom testa osjetio subjektivne razlike u osjećaju vožnje i povratnim informacijama na upravljaču između različitih guma, brojke ne lažu. Najuža guma pokazala se najboljom pri testiranju ubrzanja, ali je bila najlošija kada je u pitanju kočenje. Što se tiče vremena kruga, srednja guma širine presjeka 225 pokazala se najboljom. Ali svi su rezultati toliko blizu da u praksi vjerojatno ne biste primijetili razliku.  Sve detalje testa možete vidjeti u videu iznad. 

VELIKI TEST Ovo su najbolje i najlošije gume za zimsku sezonu pred nama

Glavni zaključak testa jest da ćete mnogo više razlike u objektivnim performansama pronaći između različitih modela guma. Dakle, ako kupujete zimsku gumu, najbolje je da se usredotočite na modele s dobrim recenzijama, a ne da razmišljate o širini koju biste trebali odabrati.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.