Početna Magazin 11487 pregleda

Kako pripremiti automobil za hladnu zimu koja dolazi

FOTO: Guliver/Shutterstock

Zima je pred vratima i samo je pitanje vremena kada će temeperature u kontinatalnoj Hrvatskoj "preseliti s druge strane minusa". Pobrinte se da je vaš automobil spremno dočeka

Zaleđene ceste, niske temperature i snježne oluje tijekom zime mogu biti veliki izazov za vozače i njihova vozila. Zato trebate unaprijed pripremiti svoj automobil za najhladniju sezonu i osigurati da sve radi kako treba. Evo i praktičnih savjeta koji će vam pomoći preživjeti zimu i izbjeći probleme na cesti.

Koristite zimske gume

Prvo i najvažnije: vozači tijekom zime moraju promijeniti svoj stil vožnje za 180 stupnjeva. Čak i usred bijela dana, snijeg, bljuzga i led mogu predstavljati izazov, posebno ako se koriste gume s niskim prianjanjem.

„Gume su jedino što povezuje vaš automobil s tlom. Loše prianjanje na skliskim cestama može biti glavni uzrok nepredvidivog upravljanja automobilom”, kaže Matas Buzelis, voditelj komunikacija u tvrtki carVertical.

Pažljiva vožnja i odabir pravih zimskih guma smanjit će rizik od klizanja. Međutim, nemaju sve zimske gume iste mogućnosti na istom terenu. 

Zimske gume | Author: Bigstock foto: Bigstock

Prilikom odabira kompleta zimskih guma obratite pažnju na oznake kojima proizvođači navode ocjenu prianjanja na mokrim cestama (od A do E).  Također, tražite oznaku snježne pahuljice – ona pokazuje da je guma prošla poseban test kočenja na cesti prekrivenoj snijegom. Ako želite još robusnije zimske gume, odobrene za ekstremno hladne uvjete, potražite simbol planine s tri vrha i sa snježnom pahuljicom.

Zaštitite karoseriju od korozije

Proizvođači automobila uvijek traže načine za poboljšanje učinkovitosti motora, udobnosti vožnje i sigurnosti putnika. Međutim, ne ulažu svi u dobru zaštitu od korozije, što može postati problem nakon samo nekoliko zima.

Kako upaliti automobil na velikim zimskim hladnoćama? | Author: Kristina Štedul Fabac/Pixsell foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell

Vlasnici vozila koji žele zaštititi svoje automobile od hrđe mogu poduzeti relativno jednostavne zaštitne mjere. Na primjer, pranje automobila najmanje jednom ili dva puta mjesečno pomoći će ukloniti sol, ali ne možete biti 100% sigurni da karoserija neće korodirati nakon nekoliko godina.

Najučinkovitiji način zaštite vozila od korozije jest upotreba sredstava za zaštitu od hrđe koja se mogu nanijeti na podnicu vašeg vozila. Samo jedan sloj zaštite od hrđe može dramatično produžiti životni vijek automobila. 

Pregledajte metlice brisača

Zimska je sezona nepredvidiva – ozbiljna oluja može smanjiti vidljivost i dovesti vaš život u opasnost. Zato brisači vašeg automobila moraju biti u stanju ukloniti snijeg. 

Ovisno o proizvođaču, umjerena uporaba metlica može ih istrošiti u roku od godine dana. Nakon toga brisači više ne mogu uklanjati prljavštinu i vodu s istom učinkovitošću. Osim toga, istrošeni brisači mogu izgrebati vjetrobransko staklo.

Provjerite mlaznice za pranje vjetrobranskog stakla i promijenite tekućinu za odgovarajuću sezonu.

Author: Dreamstime foto: Dreamstime

Tekućine za pranje vjetrobranskog stakla podijeljene su u dvije kategorije: ljetne i zimske. Iako izgledaju jednako, ljetne i zimske tekućine za pranje imaju različite formulacije koje im pomažu da postignu maksimalnu učinkovitost pod pravim uvjetima. Na primjer, ljetna tekućina učinkovito uklanja kukce i insekte, dok zimska tekućina odlično uklanja sol i debeli sloj prljavštine.

Što je još važnije, kako temperature padaju, ljetna se tekućina počinje smrzavati i začepljuje cijeli sustav za pranje vjetrobranskog stakla, uključujući mlaznice. Da biste izbjegli ove nepotrebne probleme, ispraznite tekućinu za pranje vjetrobranskog stakla prije zime i zamijenite ju prikladnom zimskom tekućinom koja sadrži aktivne sastojke poput glicerina.

Provjerite akumulator

Prosječni vijek trajanja automobilske baterije je tri do četiri godine. Naravno, životni vijek baterije ovisi o nekoliko faktora, ali većina vozača svoje akumulatore obično mijenja samo u hitnim slučajevima.

Kako upaliti automobil na velikim zimskim hladnoćama? | Author: Qmotor foto: Qmotor

Kako vas ne bi iznenadila nepravilno ispražnjena baterija, provjerite njezino stanje prije početka zime. Neki akumulatori imaju indikator koji svjetlom pokazuje status baterije. Upalite vozilo i pogledajte svjetlo indikatora. Kada je napon vaše baterije nizak, svjetlo postaje crveno, a kad je u dobrom stanju, postaje zeleno. Ako je baterija prazna i više se ne može koristiti, svjetlo će biti crno.

Koristite gumene ili plastične podne prostirke

Iako podne prostirke od tkanine čine unutrašnjost vozila ugodnijom, imaju dosta nedostataka. Pogotovo zimi, kada se tepisi na podu jednostavno pretvore u ručnike koji upijaju vlagu, a zatim isparavaju na prozore i zamrzavaju ih iznutra. 

Author: Dreamstime foto: Dreamstime

Ovoj neugodnosti možete vrlo brzo stati na kraj. Jednostavno zamijenite prostirke od tkanine gumenim ili plastičnim. Osim toga, gumene ili plastične prostirke traju dulje, na njima ne ostaju mrlje, pomoći će vam u borbi protiv hrđe i zaštititi podove vašeg vozila.

Ima i boljih rješenja od strugalice za led

U rano zimsko jutro, ljudi žure s odlaskom, bez pravilnog uklanjanja snijega i leda s prozora. Nažalost, ovakvo nepromišljeno ponašanje predstavlja opasnost za njih i ostale vozače.

„Prometne nesreće zbog samo djelomično uklonjenog leda i snijega na vjetrobranskom staklu i drugim prozorima prilično su česte. Svako oštećenje naštetit će vašem automobilu i njegovoj vrijednosti, a da ne spominjemo rizike za vaše zdravlje”, kaže M. Buzelis.

Author: Dreamstime foto: Dreamstime

Ako je vaš automobil zimi vani, velika je vjerojatnost da uklanjate led i snijeg s prozora pomoću strugalice. To nije najučinkovitiji način. Postoji širok izbor odleđivača i tekućina za odmrzavanje koji pomažu u otapanju leda i snijega u najkraćem mogućem roku.

Zaključak

Priprema automobila za zimu trebala bi biti prirodan dio svakodnevnog života svakog vozača. To smanjuje rizik od prometne nesreće i raznih problema na cesti. Dobro održavani automobili imaju veću prodajnu vrijednost, što će koristiti vlasnicima kada odluče prodati svoje vozilo.


 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.