Početna Magazin 166 pregleda

Kako pripremiti svoj automobil za ljetna putovanja?

Gužva na autocesti
FOTO: Borna Filić/PIXSELL

Prije nego što krenete na duže putovanje, ključno je pripremiti se za neočekivane kvarove i osigurati "glatku" i udobnu vožnju


Kako se bliži ljetna sezona, mnogi se raduju planiranju putovanja na godišnji odmor i otkrivanju novih mjesta. Od plaža do planina, putovanja nas ispunjavaju pričama i novim iskustvima.

Istraživanje Eurobarometra o održivoj mobilnosti pokazalo je da se 56 % Europljana oslanja na automobile kao primarni način prijevoza. 

Međutim, prije nego što krenete na duže putovanje, ključno je pripremiti se za neočekivane kvarove i osigurati "glatku" i udobnu vožnju. Imajući to na umu, automobilski stručnjaci iz carVertical podijelili su nekoliko vrijednih savjeta o tome kako pripremiti automobil za ljetna putovanja.

Provjerite stanje guma

Prije nego što krenete na dugo putovanje, važno je pregledati gume i osigurati da su u dobrom stanju. To uključuje provjeru dubine profila, općeg stanja guma, a trebate provjeriti i jesu li napumpane do preporučenog tlaka. Ako su gume istrošene ili oštećene, bilo bi preporučljivo zamijeniti ih prije putovanja.

Author: Canva foto: Canva

Pregledajte vozilo

Održavanje igra ključnu ulogu u posjedovanju automobila. Bez obzira je li vozilo dobro služilo godinama ili je tek kupljeno, važno je pravilno ga provjeriti prije kretanja na dugo putovanje.

Pregledajte sustav klimatizacije i hlađenja kako bi osigurali udobno iskustvo vožnje tijekom vrućih vremenskih uvjeta.Neispravan klimatizacijski sustav može dovesti do nelagode i umora, što otežava koncentraciju na vožnju. 

Gužve | Author: Večernji list foto: Večernji list

Ako ste nedavno kuili rabljeni auto, a niste sigurni o tome kakav je, provjerite povijest svog automobila kako bi dobili informacije o prošlim oštećenjima i vraćanjima kilometraže, što vam može pomoći u pronalaženju slabih točaka automobila i njihovom rješavanju prije nego što krenete na prvi dugi put. 

Pripremite se za kukce 

Ljetna putovanja mogu biti prekrasno iskustvo, ali kukci i insekti mogu mnogo toga pokvariti. Posljednje što itko želi je blokiran pogled tijekom vožnje, zbog čega je ključno nabaviti kvalitetnu tekućinu za pranje vjetrobranskog stakla i uklanjanje kukaca. Ove specijalizirane tekućine posebno su dizajnirane za otapanje i uklanjanje ostataka koje ostavljaju insekti, ostavljajući vjetrobranska stakla prihvatljivo čistima. 

Pripremite komplet za hitne slučajeve

Zaglaviti uz cestu ili u gužvi na cesti nešto je što nitko ne želi doživjeti. Međutim, ključno je pripremiti se za neočekivano pripremom kompleta za hitne slučajeve.

Ovaj bi se komplet trebao sastojati od stvari kao što su kutija prve pomoći, svjetiljka, kablovi za paljenje, mjerač tlaka u gumama i, ako je moguće, rezervna guma za aute koji ju inaće nemaju. Također razmislite i o dodavanju prijenosnog punjača za mobitel, deke, nekvarljivih grickalica i vode kako bi ostali hidrirani i imali energije u slučaju dugog čekanja.

prva pomoć | Author: Jurica Galoić/PIXSELL foto: Jurica Galoić/PIXSELL

Pakirajte se pametno i "putujte lagano"

Da bi putovanje bilo glatko i ugodno, spakirajte se pametno. Prioritizirajte osnovne potrepštine i ostavite one nevažne kako bi smanjili težinu i povećali slobodni prostor. Držite važne stvari nadohvat ruke i spakirajte odgovarajuću odjeću i opremu kako bi se zaštitili od sunca. Dobro organiziran automobil s malo prtljage pomoći će u smanjenju potrošnje goriva i povećati ukupnu učinkovitost te tako pridonjeti ugodnom putovanju bez stresa.

Priprema automobila za putovanje zasigurno zahtijeva određeno planiranje i trud, ali isplati se. Na ovaj će način ljetni odmor ili čak i kraći izlet preko vikenda proći bez stresa i nećete se morati brinuti o bilo kakvim problemima povezanima s automobilom. 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.