Početna Magazin 16640 pregleda

Kako upaliti auto za vrijeme velikih zimskih hladnoća?

FOTO: Kristina Štedul Fabac/Pixsell

Donosimo vam nekoliko savjeta koji će vam olakšati pokretanje automobila u hladnim zimskim uvjetima

Ovih će dana u naše krajeve stići i prava zima. Od nedjelje se u nekim krajevima hrvatske očekuje obilan snijeg, a nakon toga temperature će pasti na "prave zimske" razine, s najnižim jutarnjim od oko -10 u mnogim dijelovima kontinentalne Hrvatske i s najvišim dnevnima koje će samo rijetko prelaziti nulu. Takvo vrijeme moglo bi potrajati dosta dugo. Za vozače to znači opasne uvjete na cestama ali i mnoge druge probleme poput čišćenja snijega s auta, zaleđenih stakala i posebno neugodnih situacija kada automobil ujutro ne želi upaliti. U nastavku vam zato donosimo nekoliko savjeta koji će vam olakšati pokretanje automobila u hladnim zimskim uvjetima. 

Priprema auta

Prije zime treba dobro pripremiti automobil jer hladnoća utječe na sve tekućine u automobilu. Ulje u motoru mora biti odgovarajuće gradacije da ne bi bilo pregusto za zimsko razdoblje. U uputstvima za upotrebu vašeg automobila možete pronaći kakva ulja proizvođač preporučuje, ovisno o vanjskim temperaturama. Ako je automobil stariji, a poželjno odvesti automobil na provjeru u servis da bi stručnjaci mogli provjeriti kvalitetu antifriza, jer je upravo on jedan od najbitnijih faktora u mirnom i stabilnom radu motora.

Motorno ulje | Author: Big Stock foto: Big Stock

Kako paliti auto

Ako automobil ima stariji akumulator ili je ranije radio probleme zbog njega preporučljivo je prije pokretanja motora isključiti svu opremu koja može trošiti akumulator. U tu opremu spadaju potrošači poput audio sustava, ventilacije, grijanja sjedala, grijača stražnjeg stakla, svjetala... Sve ovo potrebno je isključiti da bi starter motora dobio više energije iz akumulatora. Automobil nemojte pokretati odmah. Nakon što date kontakt pričekajte desetak sekundi. Tako će računalo automobila imati vremena da prepozna vanjsku temperaturu te pripremi kakvu će smjesu goriva i zraka koristiti. Također, za to vrijeme će svoj posao odraditi grijači goriva u modelima koji takve sustave imaju (dizelski modeli). Kada okrenete ključ, a starter radi no motor se ne pokreče ne nije preporučljivo "verglati" motor dulje od 10 sekundi da ne biste oštetili pokretač motora. Ako paljenje nije uspjelo najbolje je pričekati još minutu da se starter ohladi i nakon toga pokušati ponovo. 

Što sa starim automobilima

Ako vozite vrlo star automobil, koji nema električno ubrizgavanje goriva nego rasplinjač, možete nekoliko puta pritisnuti papučicu gasa kako bi pumpa goriva 'povukla' benzin. Tako će automobil lakše upaliti. Ovaj postupak nema nikakvog smisla u automobilima s elektroničnim ubrizgavanjem goriva te pumpanjem papučice gasa kod njih nećete postići nikakav efekt.

Author: Guliver/Shutterstock foto: Guliver/Shutterstock

Prazan akumulator

Dosadašnji savjeti odnose se samo za slučajeve kada je akumulator "donekle ispravan". Ako prilikom pokušaja pokretanja motora automobil ne daje "previše znakova života" odnosno starter se ne vrti, to znači da je akumulator nedovoljno pun. "Prva pomoć" bi ovdje trebalo biti "paljenje na kleme" odnosno pomoću starter kablova. Za to vam, naravno, treba pomoć drugog vozača s ispravnim automobilom. Najvažnije ovdje je da ne pobrkate plus i minus na akumulatoru, odnosno crveni kabel koristite za povezivanje pluseva, a crni kabel koristite za povezivanje minusa. Nakon spajanja kablova upalite automobil "donatora" i nakon toga pokušajte upaliti svoj auto. Kada se motor pokrene preporučljivo je ostaviti spojene kablove još nekoliko minuta. Nakon toga potrebno je voziti automobil barem nekoliko kilometara kako bi se akumulator napunio. Nipošto nemojte odmah ugasiti auto jer tada niste napravili ništa. Akumulator će pri ponovnom pokretanju opet štrajkati. Nakon što ste osposobili akumulator obavezno provjerite uzrok zašto je zakazao. Ako  se to dogodilo zbog toga što ste u autu ostavili upaljena svjetla ili neka druga trošila sve će vjerojatno biti u redu. No ako je akumulator star i ako je  zakazao "sam od sebe" najbolje ga je odmah provjeriti u servisu ili zamijeniti. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.