Početna Magazin 140 pregleda

Koji je najbolji? Hrvati vole Opel, Europljani Fiat, Ameri domaće

IZBOR ZA AUTOGODINE
Vidi galeriju 1/5
Koji je najbolji? Hrvati vole Opel, Europljani Fiat, Ameri domaće Koji je najbolji? Hrvati vole Opel, Europljani Fiat, Ameri domaće Koji je najbolji? Hrvati vole Opel, Europljani Fiat, Ameri domaće Koji je najbolji? Hrvati vole Opel, Europljani Fiat, Ameri domaće Koji je najbolji? Hrvati vole Opel, Europljani Fiat, Ameri domaće

U velikom broju izbora za najbolji automobil godine i isto toliko velikom broju automobila koji se kite titulom 'najboljeg', teško je razabrati koji je uistinu najbolji i da s pravom nosi titulu 'auto godine'

Kraj je godine, a u automobilskoj industriji to znači kako ćemo biti zatrpani izborima za najbolji automobil godine. Titula ima i previše, jer izbor najboljega, kako po klasama i nekim drugim kriterijima, kao i ukupno najboljeg automobila u protekloj godini biraju razno razni mediji, ugruge, strukovne institucije... neke biraju čitateiji, gledatelji, slušatelji, a puno je internetskih anketa za izbor najboljeg automobila.

U moru izbora za 'naj auto' dolazi do velike zabune kod publike, jer kada se još u reklamiranju automobila koristi dobivena titula, dolazi do totalne zbrke, jer publika vidi da ima najmanje desetak različitih najboljih automobila i s razlogom se pitaju koji je automobil na kraju najbolji. Konfuznoj situaciji doprinosi i neingformiranost, jer publika ne uoči u čijoj organizaciji je neki automobil proglašen najboljim i za koju svrhu.

Nagli rast broja izbora za najbolji automobil svakako je pokušaj da pojedini mediji ili udruge zahvate dio marketinškog kolača, te spreme u džep nešto novaca ili se umile pojedinom proizvođaču, odnosno prodavaču, automobila.

IZBOR ZA AUTOGODINE | Author: PIXSELL foto: PIXSELL

Kako u moru izbora razaznati prave i ozbiljne? U svakom slučaju najrelevantniji su izbori koje organizira struka, no i tada je publici teško razlučiti je li neki izbor u organizaciji stručnih ljudi, već samo s time što se deklarira kao takav, a je li u stvarnosti odista stručan ili se iza njega kriju neke tajne i posebni odnosi koji nisu stvarni i relevantni, to je publici teško razlučiti. Svaki medij koji organizira izbor za najbolji automobil godine usko je vezan s afinitetima svoje publike koja ga prati i uvelike izbor automobila ovisi o tom oblikovanom ukusu i skolonostima.

Ipak bismo izdvojili kao najvažnije izbore struke, i to prije svega izbore čiji su članovi žirija specijalizirani novinari koji prate autmobilsku industriju i imaju u praksi prilike isprobati sve automobile. Tako bismo istakli u svakom slučaju izbor za Europski autogodine na razini cijele Europe, potom izbor koji organizira Zbor automobilskih novinara HNDkoji bira 'HR auto', a tu bi svakako ubrojili i izbor za Najbolji svjetski autogodine.

Titula 'Car of the Year 2016', odnosno 'Najbolji europski automobil 2016.' prestižna je nagrada koju priželjkuje svaki proizvođač automobila. Ovu renomiranu nagradu daje žiri sastavljen od 58 specijaliziranih automobilskih novinara koji dolaze iz 22 europske zemlje. Ovaj žiri je još uvijek u postupku izbora, te je od široke liste kandidata na kojoj je bio 41 automobil svoj izbor je suzio na konačnih sedam finalista. Od sedam finalista žiri će izabrati pobjednika koji će biti objavljen dan prije otvaranja autosalona u Ženevi (29.2.2016.). Sedam finalista su navedeni abecednim redoslijedom: Audi A4, BMW serije 7, Jaguar XE, Mazda MX-5, Opel Astra, Škoda Superb i Volvo XC90.

IZBOR ZA AUTOGODINE | Author: PIXSELL foto: PIXSELL

Zbor automobilskih novinara HND dodijelio je nagrade u izboru za Nacionalni automobil 2016. godine, a najveće priznanje dobila je nova Opel Astra koja je proglašena automobilom godine. Član ovog žirija je i automobilski novinar Dubravko Kolarić iz 24sata. HR auto, jedini izbor novinarskih stručnjaka u Hrvatskoj, ove je godine održan 22. puta, a na široj je listi svoje mjesto našlo čak 38 automobila. Riječ je o novim modelima automobila koji su se na našem tržištu pojavili tijekom 2015, ili će se pojaviti u prvom kvartalu 2016. godine. Rezultati izbora za HR auto 2016. prema broju osvojenih bodova:
1. Opel Astra (90) - Zlatni volan
2. Škoda Superb (64) - Srebrni volan
3. Suzuki Vitara (61) - Brončani volan
4. Audi A4 (49)
5. Mazda CX-3 (34)
6. Renault Kadjar (32)

Da ovakvih izbora ima na sve strane pokazuje i primjer rada međunarodnog žirija Autobest koji je do nedavno okupljao specjalizirane automobilske novinare samo s istoka Europe, a ove godine žiri se proširio i na neke novinare iz 'stare' Europe. Žiri Autobest sastavljen od 26 automoto novinara iz 26 europskih država proglasio je model Fiat Tipo automobilom godine i dodijelio mu nagradu „Autobest 2016”.

IZBOR ZA AUTOGODINE | Author: PIXSELL foto: PIXSELL

Posebna je priča izbor najboljeg automobila godine u SAD-u. Strukturom vozila u voznom parku potpunio je drugačiji od ostatka svijeta. Kod njih je jako veliki udio prodaje pick-upova, pa je dobiti titulu za najbolji pick-up puno važnija od titule najboljeg osobnog automobila. No, bez obzira na tip vozila titule za najbolje u SAD-u u pravilu odlaze domaćim proizvođačima iz Amerike (GM, Ford, Chrysler), i to su modeli koji se u pravilu ne prodaju u Europi.

IZBOR ZA AUTOGODINE | Author: PIXSELL foto: PIXSELL

Vidljivo je kako izbor najboljeg automobila godine ovisi puno o državama u kojima se provodi, a primjetno je kako se i u istoj državi u različitim izborima mogu pojaviti tri-četiri automobila koji će dobiti titulu najboljeg. Treba razlučiti koji izbori su ozbilji i stručni, te koji obuhvaćaju pri donošenju odluke ljude koji su kompetentni, te koji se pri donošenju odluke vode za relevantnim parametarima kao što su dizajn, udobnost, troškovi posjedovanja, vozne sposobnosti, cijena, servisna mreža, distribucija rezervnih dijelova, svestranost i otkupna vrijednost. Ukratko, automobil mora imati najbolji omjer cijene i kvalitete prema kriterijima većine kupaca da bi pobijedio.

Autostart zajedno s 24sata organizira izbor za hrvatski auto godine u kojem možete kao čitatelj glasati za automobil s ponuđene liste, a za koji smatrate da je najbolji. Pri tom svaki glasač automatski sudhjeluje u nagradnoj igri u kojoj je glavna nagrada novi automobil Hyundai i20. Kliknite na LINK za više informacija.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.