Početna Magazin 327 pregleda

Manje poznatim cestama do Jadrana: Koji su najbolji alternativni pravci?

1

Osim autocestom ili dvjema glavnim državnim cestama D1 i D2, od Karlovca do mora može se stići manje poznatim prometnicama, malo dužim, ali bez gužvi i zastoja...

1 | Author: Igor Šoban/PIXSELL foto: Igor Šoban/PIXSELL

Tradicionalno, dolaskom lijepoga vremena povećava se intenzitet prometa od unutrašnjosti ka moru i obrnuto. Opet će biti gužvi, posebno na uskim grlima poput naplatnih kućica u Lučkom, na ulasku na autocestu kod Zagreba. Najvećih će biti vikendima ili svakodnevno tijekom udarnih ljetnih mjeseci tradicionalno rezerviranih za godišnje odmore.

1 | Author: WordPress.com foto: WordPress.com

Iako bi svi željeli što prije stići do odredišta i dočekati trenutak kad se prvi put ukaže plavi Jadran, zbog gužvi se treba naoružati strpljenjem. No, u odnosu na gužve na autocestama u zapadnoj Europi, naši zastoji su gotovo beznačajni.

1 | Author: Dino Stanin/PIXSELL foto: Dino Stanin/PIXSELL

Kad se u Njemačkoj sedam sati vozite na autocesti u prvoj brzini i pomičete mic po mic kilometrima, onda vam je jasno da pola ili cijeli sat dulje do mora nije neki strašno veliki problem. Senzacionalistički napisi o gužvama i uveličavanje problema u prometu prema moru posve su bezrazložni jer putujete li s djecom ili kućnim ljubimcima u klimatiziranom automobilu neće biti problem ni stajati u koloni.

1 | Author: Auto start foto: Auto start

Ako nemate strpljenja čekati u gužvi rješenje postoji. Državna cesta D1 od Karlovca prema Splitu ili D3 od Karlovca do Rijeke smatraju se glavnim alternativnim pravcima, no i one u vršnome prometu mogu biti krcate autima pa značajnih ušteda zapravo nema. Pravi alternativni pravci vode usporedo s njima, a mi donosimo njihov pregled i rute na putu prema Jadranu, odnosno Istri, Kvarneru, Srednjem i južnom Jadranu.

1 | Author: Auto start foto: Auto start

Upravo po takvim cestama prešli smo cijelu Hrvatsku i dok smo slušali HAK-ova izvješća o gužvama vozili smo bez poteškoća i skoro sami na cesti. Ti putevi nisu najkraći ni najbrži, ali je njihova prednost to što omogućavaju uživanje u vožnji, upoznavanje predjela Hrvatske, a mogu biti jeftiniji s obzirom nato da se tako izbjegava plaćanje cestarine. Putuje li se sa sjevera ili istoka Hrvatske prema Zagrebu takvih gužvi uglavnom nema, no upravo tu nastaje problem.

1 | Author: Auto start foto: Auto start

Ako ne želite zapeti u gužvi, do Karlovca umjesto autocestom ili dionicom D1 kroz Jastrebarsko treba doći prometno neopterećenom cestom preko Brezovice, Kupinečkog Kraljevca, Pisarovine i Donje Kupčine. 

1 | Author: Auto start foto: Auto start

Sve u svemu, prije polaska na put važno se dobro informirati o stanju u prometu, proučiti kroz koja mjesta prolazite i uz navigaciju poželjno je imati i autokartu. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.