Početna Magazin 2119 pregleda

Na ovih 5 stvari morate pripaziti kada putujete na more

Gužva na autocesti
FOTO: Borna Filić/PIXSELL

Vrućine su stigle, godišnji odmori se bliže, a svi razmišljamo o zvukovima i mirisima mora, no prije opuštanja treba se pobrinuti da putovanje do željene destinacije prođe besprijekorno

 

Ovih nekoliko savjeta pomoći će vam da se bezbrižno uputite na putovanje, bez straha od nevolja koje mogu zadesiti vas i vaš automobil tijekom vožnje. Naravno, na neke stvari ne možemo utjecati, ali na ovih pet ključnih svakako možemo.
Pet pravila za vožnju za pet!

Pumpanje guma | Author: Hrvoje Jelavić/PIXSELL foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

 

 

1. Provjerite sve na automobilu

Prije polaska na duže putovanje treba provjeriti ispravnost vozila, odnosno ispravnost svjetlosnih uređaja (svjetla, pokazivači smjera), provjeriti razinu ulja u motoru te stanje i tlak guma. Ne smije se zaboraviti ni rashladna tekućina, odnosno njena količina, kao i količina tekućine za pranje vjetrobranskog stakla. Također, ako su metlice brisača istrošene, treba ih promijeniti. Provjerite je li sva obvezna oprema, poput trokuta, reflektirajućega prsluka... u automobilu.

Author:

 

2. Dobro planirajte 

Jako je bitno izjeći polazak na put u vrijeme najvećih prometnih gužvi – čitaj vikenda. Znači, petak popodne, subota ujutro i nedjelja popodne najudarniji su dani u tjednu, kada su gužve, posebice u ljetnim mjesecima –ogromne. Važno je odabrati pravi 'tajming' polaska, kao i pravovremeno se informirati o stanju na cestama, alternativnim pravcima i vremenskim prilikama. Također, savjetujemo putovanje noću ili u ranim jutarnjim satima zbog vrućine tijekom ljeta. Usto, na put obvezno trebate kretati odmorni, odnosno ne poslije radnoga vremena.

Gužva na autocesti | Author: Borna Filić/PIXSELL foto: Borna Filić/PIXSELL

 

3. Oprez na maksimumu

Ponesite osvježavajuća pića, neka svi putnici koristite sigurnosne pojaseve i pobrinite se za pravilan smještaj djece u automobilu. Također, nemojte konzumirati alkoholna pića i poštivajte prometne propise i znakove. Brzinu vozila valja prilagoditi i stanju i uvjetima na cesti, a posebno pripaziti na stanje ceste nakon prve kiše poslije dužega sunčanog razdoblja, jer tada ceste znaju biti vrlo skliske.

Prometni znakovi | Author: Igor Kralj/PIXSELL foto: Igor Kralj/PIXSELL

 

4. Poštujte pravila

Za vožnje izvan naselja ili na autocesti valja obratiti pozornost na držanje dovoljnoga razmaka u odnosu na vozilo koje se nalazi ispred. Također, pri vožnji autocestom valja poštivati signalizirana ograničenja, a najbitnije je držati se u desnoj prometnoj traci i lijevu koristiti isključivo za pretjecanje, nipošto se ne smije voziti u suprotnome smjeru, kao ni parkirati auto na autocesti, odnosno ne izvoditi radnje koje dovode u opasnost ostale sudionike u prometu.

Znak za krivi smjer | Author: Tomislav Miletić/PIXSELL foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

 

5. Vozite odmorni

Bez obzira na gužvu, nikada nemojte ulaziti u rizična preticanja, jer ugrožavanje svojih i tuđih života nije vrijedno nijedne minute dolaska prije. Usto, osjetite li da vas savladava umor, slabost ili nervoza, bez obzira na blizinu odredišta, pravovremeno se zaustavite, osvježite i odmorite. Tako ćete isključiti svaku mogućnost prometne nesreće. Pomno valja pratiti radijske programe koji daju razne informacije u prometu, a ako ipak sudjelujete u prometnoj nesreći, najbitnije je osigurati mjesto nesreće da bi se otklonile nove opasnosti te žurno obavijestiti policiju na telefon 192 ili žurne službe na broj 112.

Umor za upravljačem | Author: CNBC foto: CNBC
 

 

Provjerili smo koliko su sportski auti zapravo brži od običnih:

Auto start YouTube kanal | Author: Auto start foto: Auto start

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.