Početna Magazin 173 pregleda

Naišli ste na led na cesti? Kako reagirati?

Crni led na cesti
FOTO: Igor Kralj/PIXSELL

Da bi došlo do iznenadne poledice kolnik mora biti jako ohlađen, a to se najčešće događa tijekom duljih razdoblja temperature ispod ništice

Pojava leda na cesti je nešto najopasnije što vam se tijekom vožnje zimi može dogoditi. Tijekom zime stalno morate biti spremni na led na cesti jer on se može pojaviti prilično naglo. Radi se o takozvanoj iznenadnoj poledici kada se magla, kiša ili druga vrsta vlage vrlo brzo smrznu na hladnom kolniku. Ova pojava uzrokovala je brojne prometne nesreće u Hrvatskoj, a mnoge od njih imale su smrtonosne posljedice. 

Da bi došlo do iznenadne poledice kolnik mora biti jako ohlađen, a to se najčešće događa tijekom duljih razdoblja temperature ispod ništice uz oblačno vrijeme. Na tako hladnom kolniku vlaga se odmah smrzava i formira tvrd, staklast, koherentan sloj leda. Opasnost od poledice posebno je velika na sjenovitim mjestima, kao što su šumska područja ili na mostovima, gdje se cesta može osjetno više ohladiti na zimskim temperaturama jer je ne grije toplija zemlja ispod nje. Varljiva stvar kod ovakve vrste poledice koja se još naziva i "crnim ledom"je ta što je sloj leda jedva vidljiv.

'Nevidljivi ubojica': Što je to 'crni led' i zbog čega je toliko opasan | Author: State Farm foto: State Farm

Kako bi izbjegli iznenadan led vozači bi se trebali dobro informirati o trenutnom stanju na cestama prije putovanja. Dani kada kiša pada na hladno tlo nakon dužih hladnih razdoblja posebno su kritični. Sličan problem u Hrvatskoj može stvoriti i bura. Zimske gume, sustavi protiv blokiranja kotača (ABS), elektronički programi stabilnosti (ESP) pa čak ni lanci ne pomažu previše kada ovakav led pretvori cestu u sklisku padinu. Ako u obavijestima o prometu čujete upozorenja na stvaranje poledice ili ledene kiše, bolje je odgoditi putovanje, ako to možete. 

Koje gume su najbolje za led?

Ljetne gume ne smiju se koristiti u zimskim uvjetima na cesti, odnosno kada su na njoj poledica, sklizak snijeg ili mraz. Ovdje vam mogu pomoći samo zimske gume koje su označene alpskim simbolom (planinski piktogram s pahuljom). 

Crni led na cestama | Author: Arhiva foto: Arhiva

Ovaj propis za korištenje zimskih guma nije vezan uz određeno godišnje doba ili određene mjesece, već se primjenjuje ovisno o situaciji. Kada na cesti nastupe zimski uvjeti trebali biste odustati od nastavka puta s ljetnim gumama ili si pokušati pomoći montiranjem lanaca. 

Kako reagirati na iznenadnu pojavu leda?

Oprezna vožnja je najvažnija. Kada postoji opasnost za stvaranje poledice držite veći razmak od vozila ispred, lagano kočite i ni pod kojim okolnostima ne okrečite volan prenaglo. Ako vas na putu iznenadi ledena kiša, bolje je napraviti pauzu i pričekati da cestom prođe ralica i posipa sol koja će otopiti led. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.