Početna Magazin 5253 pregleda

Najveću kilometražu u Hrvatskoj rade Audi, Škoda, Mercedes i BMW

FOTO: Marko Lukunic/PIXSELL

Tvrtka za obradu podataka o automobilima carVertical provela je istraživanje u Hrvatskoj kako si saznala prosječnu kilometražu određenih marki automobila u državi


Različiti automobili služe u različite svrhe pa se njihova kilometraža nakon nekoliko godina može značajno razlikovati. Međutim, mali oglasnici puni su vozila s malom kilometražom po sumnjivo pristupačnim cijenama, što postavlja pitanje o ispravnosti njihovog brojača kilometara. Tvrtka za obradu podataka o automobilima carVertical provela je istraživanje u Hrvatskoj kako si saznala prosječnu kilometražu određenih marki automobila u državi i kako bi vozači mogli usporediti rezultate s kilometražom automobila koje voze.

Zašto neka vozila imaju veću prosječnu kilometražu?

Među automobilima proizvedenim 2008. godine koji su provjereni na carVerticalu u Hrvatskoj, Audi (204.915 km), Mercedes-Benz (196.068 km) i Škoda (189.739 km) imaju najveću prosječnu kilometražu. Među automobilima starim deset godina, proizvedenim 2013. godine, najveću kilometražu ima Škoda (162.165 km), a slijede ju Mercedes-Benz (160.648 km) i BMW (155.851 km). 

Škoda Octavia | Author: Slavko Midžor/PIXSELL foto: Slavko Midžor/PIXSELL

Među automobilima starim pet godina, proizvedenim 2018. godine, Škoda također zauzima prvo mjesto (116 531 km), a slijede ju Opel (108 612 km) i Peugeot (98 798 km).

Luksuzni automobili popularni su u državama s dobro razvijenom cestovnom infrastrukturom. Vozači koji prelaze velike udaljenosti često se odlučuju za vrhunska vozila jer ih je lakše voziti na dužim putovanjima, dok će u gradskim sredinama čak i automobili ekonomske klase izvrsno odraditi svoj posao. 

Koje marke imaju najmanju kilometražu?

Među automobilima proizvedenim 2008. godine, Peugeot ima najmanju kilometražu (127.111 km), a odmah iza su Nissan (145.786 km) i Mazda (145.904 km). Situacija se mijenja kod novijih automobila proizvedenih 2013. godine, gdje Nissan preuzima vodstvo sa 109 398 km nakon prvih deset godina korištenja. Peugeot u prosjeku ima 123 448 km na brojaču kilometara, a Toyota 127 566 km.

TOP 10 najsigurnijih automobila prema Euro NCAP-u | Author: Jurica Galoić/PIXSELL foto: Jurica Galoić/PIXSELL

Mazda ima najmanju kilometražu među automobilima koji su izašli iz tvornice 2018. – 37.200 km, a slijede ju Toyota (48.561 km) i Nissan (77.030 km).

Automobili s velikom kilometražom sa sobom nose dodatne rizike

Automobili s velikom kilometražom obično koštaju manje, pa su mnogi kupci u iskušenju da kupe takve vozila i uštede novac. No, ova je odluka rizična jer mnogi dijelovi mogu biti istrošeni i automobil se može pokvariti u bilo kojem trenutku.

Iako brojač kilometara vozila pokazuje njegovo stanje i moguću cijenu, njime se može lako manipulirati. Prevaranti smanjuju kilometražu kako bi prodali automobil za veću cijenu nego što zapravo vrijedi.

Author: Canva foto: Canva

„Posjedovanje vozila sa znatno većom kilometražom od tržišnog prosjeka može biti manje predvidljivo u smislu troškova jer je veća šansa da će se dijelovi automobila pokvariti. Međutim, automobil s originalnom kilometražom uvijek će koštati više od automobila s vraćenim brojačem kilometara”, sugerira Matas Buzelis, stručnjak za automobile i voditelj komunikacija u carVerticalu. Ako je kilometraža vozila znatno veća od prosječne kilometraže tipične za njegovu marku, vlasnik bi trebao razmisliti o prodaji takvog vozila. Očitanje brojača kilometara povezano je s pouzdanošću – istrošeni dijelovi zahtijevaju više održavanja, što dovodi do skupih popravaka.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.