Početna Magazin 1071 pregleda

Ne lijepite plavu EU oznaku na stare registarske pločice

EU  naljepnica
Vidi galeriju 1/3
Ne lijepite plavu EU oznaku na stare registarske pločice Ne lijepite plavu EU oznaku na stare registarske pločice Ne lijepite plavu EU oznaku na stare registarske pločice

Naljepnicu s EU zastavom i HR oznakom nećete smijeti zalijepiti na sadašnje registarske pločice, jer je to zabranjeno i prekršajno kažnjivo

Nove registarske pločice u potpunosti će biti jednake sadašnjima, ali s dodatkom plave europske zastave i HR oznake u lijevom kutu. Odmah su reagirali vozači i smatraju kako je na sadašnje dovoljno zalijepiti EU oznaku, no međuutim to nije dozvoljeno, jer stavljanjem plavog HR znaka riskirate kaznu za krivotvorenje.

Ministar nije otkrio hoće li se smjeti na stare registarske oznake lijepiti naljepnice s EU zastavom, što se u nas već godinama radi.

Nije odgovorio ni na pitanja hoće li obustaviti prekršajne postupke protiv onih koji su to činili i protiv kojih su postupci pokretani s obrazloženjem kako je riječ o lažnome prikazivanju, o falsificiranju dokumenata…

EU  naljepnica | Author: Goran Jakuš/PIXSELL foto: Goran Jakuš/PIXSELL

Što će biti u budućnosti ako ćemo ljepiti naljepnice na stare registarske oznake? Kako ćemo s njima putovati u inozemstvo, gdje su naši vozači često bili kažnjavani upravo zbog gore navedenoga, gdje im se nije progledavalo kroz prste…

Očigledno je kako to odista nije prioritetni zadatak novoga ministra, no Vlaho Orepić nije otklonio do dana kad prilike i financije to dopuste, Hrvatska dobije suvremenije i ljepše registarske oznake.

Moći će se koristiti i stare do isteka njihove vrijedosti… Uza sve Vlaho Orepić je naglasio kako nema šanse uvesti i nova registracijska područja, da pločice sa svojim oznakama dobiju i manji gradovi. Isto je i s idejom da u policijskoj upravi možete naručiti registarske pločice s oznakom grada po vašem izboru. On drži kako bi to zakompliciralo i poskupjelo rad u policijskim upravama, a samim time bile bi skuplje i građanima.

Zaključak: HR elipsasti znak ne treba imati, ako na vozilu imate nove tablice koje imaju plavu EU zastavu i HR oznaku na početku tablice. Ako se ide izvan Hrvatske, a vozilo ima stare registarske pločice na stražnjem kraju vozila mora se staviti HR elipsasti znak. Ako se na trenutačno važeću registarsku pločicu stavi naknadno plavi HR znak, to ništa ne znači, dapače, policija vlasnika može kazniti za krivotvorenje službenih oznaka.

Obavezno pročitajte članak o novim registracijskim pločicama na ovom linku!

EU  naljepnica | Author: Goran Jakuš/PIXSELL foto: Goran Jakuš/PIXSELL

Komentari 0

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Autostart.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Autostart.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Antezg

    Je li registarska pločica ili je "tablica"

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.