Početna Magazin 2553 pregleda

Opasnost vreba u mraku: Savjeti kako sigurno voziti noću

Savjeti za vožnju noću
FOTO: Matija Habljak/PIXSELL

Noć otežava vožnju svima, slabovidnima, ali i onima s najoštrijim vidom. Studije su pokazale kako je noću tri puta slabija vidljivost nego tijekom dana...

Savjeti za vožnju noću | Author:

Zbog nedostatka svjetlosti noću otežana je vožnja svima i rizik od pogrešaka nekoliko puta je veći nego danju.  postoje savjeti kojima se možete dodatno osigurati za noćnih vožnji. Važno je znati da 90 posto informacija čovjek prima putem vida, a noću se širina vidnog polja sužava pa prvenstveno usporite i dajte vremena očima da se priviknu na mrak. Oni koji inače nose naočale neka nikada ne sjedaju za upravljač bez njih. No krenimo redom.

Motorno ulje ODRŽAVANJE Jeste li znali: Koliko često treba mijenjati ulje u motoru?

Provjera svjetlosnih signalizacija

Prije same vožnje noću provjerite rade li vam sva svjetla i pokazivači smjerova. Posebnu pozornost obratite na takozvano štop svjetlo za koje vam je nerijetko potrebna nečija pomoć. Također, obratite pažnju na maglenke jer one ne služe za osvjetljavanje ceste već da bi nas drugi sudionici prometa lakše uočili.

Savjeti za vožnju noću | Author: Dalibor Urukalović/PIXSELL foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

Promijenite poziciju sjedenja

Nepravilno sjedenje za upravljačem česti je uzrok razbijenih ili ogrebanih branika jer svi više manje volimo 'ležati' u sjedalima. Zbog navedenog smanjenja vidnog polja noću od ključne je važnosti pravilno sjediti za volanom. Položaj naslonjača podesite uspravnije nego što to činite danju, a nije na odmet i da podignete kompletno sjedalo, ako je to moguće.

Savjeti za vožnju noću | Author: Igor Kralj/PIXSELL foto: Igor Kralj/PIXSELL

Podesite svjetlinu vozačevog sučelja

Ova opcija nije bez veze implementirana u automobile. Ona služi isključivo noću da vam razina svjetlosti ne bi ometala vidno polje. Stoga ako vam je vidljivost poremećena smanjite svjetlinu sučelja tako da na njemu sve vidite, ali da vam ne bliješti u oči.

Savjeti za vožnju noću | Author: Dalibor Urukalović/PIXSELL foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

Podesite ventilaciju

Noću je zrak hladniji nego danju pa nerijetko zatvorimo sve prozore i upalimo grijanje. To može dovesti do zamagljenja stakla i smanjenja vidljivosti ispred, ali i oko vozila. Bitno je podesiti ventilaciju tako da u kabinu ulazi dovoljna količina svježeg zraka. To će vas održati koncentriranijima, a i spriječit će magljenje stakla.

Savjeti za vožnju noću | Author: Jurica Galoić/PIXSELL foto: Jurica Galoić/PIXSELL

Podesite unutarnje i vanjske retrovizore

Unutarnji retrovizor podesite na položaj za noćnu vožnju, a vanjske lagano odmaknite od karoserije tako da vam svjetla vozila iza vas ne bliješte u oči, a kada vam je potrebno malo se nagnite da pogledate što se događa iza vas.

Savjeti za vožnju noću | Author: Tomislav Miletić/PIXSELL foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Ne gledajte u svjetla drugih automobila

Kada kažemo da ne gledate u svjetla drugih automobila ne mislimo na to da skrenete pogled svaki put kada vam automobil dolazi ususret, nego da ne usmjerite fokus direktno u svjetla drugih automobila. Perifernim vidom primijetit ćete druge sudionike, a fokus držite na promet ispred vas. 

Savjeti za vožnju noću | Author: Sanjin Strukić/PIXSELL foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

 

Ekskluzivno u Hrvatskoj: Pogledajte test novog Porschea 911 (992)

Auto start YouTube kanal | Author: Auto start foto: Auto start

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.