Početna Magazin 500 pregleda

Idete na put? Uz ove savjete bezbrižno ćete voziti zimi

1
FOTO: Pinterest

Istražili smo koje opasnosti najviše prijete vozačima u ovim vrlo hladnim i snježnim uvjetima na cestama diljem Europe

 

1. Planirajte rutu i pazite na vremenske uvjete

Internet je u današnje vrijeme gotovo jedini izvor točne vremenske prognoze. Pripazite i na izvješća o stanju na cestama, koja se redovno emitiraju na radijskim frekvencijama. Također, isplanirajte svoju rutu poznatim pravcima, radije nego predjelima u kojima se ne snalazite i ne orijentirate. 

1 | Author: Pinterest foto: Pinterest

 

2. Pijte puno vode

Kada je hladnije dehidracija se može činiti nemogućom, no jedna američka studija pokazala je da 1 – 2 posto gubitka tekućine (tjelesne mase) dovodi do osjetnih promjena – umora i smanjenja koncentracije. Jedino rješenje je držati nekoliko bočica vode u pretincu, kako biste se uvijek mogli dobro osjećati. 

12 | Author: YouTube foto: YouTube

 

3. Jedite dovoljno

Za hladnijega vremena tijelo treba puno više zaliha energije da bi se 'održalo na radnoj temperaturi'. Tu energiju crpi iz namirnica koje pojedete, zato se pobrinite da ta količina bude dovoljna. Nemojte odabrati samo čokoladice i kekse za put, već uzmite i sendviče, poneko voće ili nešto 'na žlicu'. Sve to uravnotežit će vam prehranu i dati tijelu sve sastojke za normalan rad. Također, za svaki slučaj "spakirajte" količinu hrane i tekućine dovoljnu za cijeli dan, ako negdje nenadano "zapnete".

1 | Author: Time Out foto: Time Out

 

4. Spakirajte torbu za hitne slučajeve

U nju stavite grebalicu za led, uže za vuču, pijesak za mačke (poslužit će kao dobro sredstvo za prianjanje na snijegu/ledu), deku, dobru svjetiljku, svijeću, šibice, dobru knjigu i po mogućnosti prijenosni radio. 

1 | Author: Instructables foto: Instructables

 

5. Usporite

Najbolji i univerzaan savjet za hladnije razdoblje, odnosno zimu, jeste smanjiti brzinu otprilike pedeset posto. Iako ponekad vožnja po kiši, snijegu ili ledu izgleda zabavno i bezbrižno, ne možete znati što će se dogoditi iza svakog ugla, zato radije usporite da biste si dali dovoljno vremena za reakcije. Također je važno ne previše usporiti, pogotovo po snijegu, jer autu treba stalno kretanje da bi prošao neke sniježne zapreke ili nanose. 

1 | Author: Videvo foto: Videvo

 

6. Budite nježni

Ne mislimo na nježćnost prema sebi ili nekoj drugoj osobi, već prema automobilu. Odnosno njegovim komandama. Uravnoteženo upravljanje ključ je održavanju kontrole u "škakljivim" i "skliskim" situacijama.  Najgore što možete učiniti je da počnete izvoditi nagle pokrete upravljačem, zato se u takvim situacijama treba smiriti, usporiti i uravnoteženo djelovati, bez panike. 

1 | Author: Fortune foto: Fortune

 

7. Naučite 'spasiti' proklizavanje

Mnogi vozači ne znaju kako auto funkcionira u trenutku proklizavanja. Bilo to preko 'nosa' ili zanošenjem stražnjega dijela, proklizavanje nikada nije ugodno. Može se dogoditi zbog prevelike brzine, loše ceste, loših vremenskih uvjeta itd. No najvažnije je naučiti kako reagirati. Kad auto počne proklizavati, ključno je lagano skrenuti u onu stranu u koju želite da prednji dio auta ide. 

1 | Author: Carwow foto: Carwow

 

8. Pripazite na gume

Najvažnije je imati na automobilu uvijek dovoljno 'napumpane' gume, prema vrijednostima koje je propisao proizvođač, a također je ključno da budu zimske i ne budu istrošene. Također, preferirajte zimske, a ne M + S gume za sva godišnja doba, jer iako je razlika mala, upravo vas ona može eventualno izvući iz dubokoga snijega.

1 | Author: DriveEuropeNews foto: DriveEuropeNews

 

9. Redovito predahnite

Putovanje zimi više je iscrpljujuće nego ljeti. Pokušajte se odmoriti, popiti kavu ili sok svakih sat ili sat i pol. Čak je i pet minuta dovoljno da bi se čovjekova koncentracija dovela na maksimum.

1 | Author: Lonely Planet foto: Lonely Planet

 

10. Ostanite u vozilu

Ako negdje zapnete, ostanite u vozilu, ugrijani i čekajte pomoć. Pripazite da ispušna cijev bude slobodna, jer ako nije ugljični monoksid može se vratiti u kabinu, što rezultira fatalnim posljedicama. 

1 | Author: The Weather Guide foto: The Weather Guide

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.