Početna Magazin 101 pregleda

Pametna guma s ugrađenim senzorima misli za vas

Goodyear IntelliGrip
Vidi galeriju 1/5
Pametna guma s ugrađenim senzorima misli za vas Pametna guma s ugrađenim senzorima misli za vas Pametna guma s ugrađenim senzorima misli za vas Pametna guma s ugrađenim senzorima misli za vas Pametna guma s ugrađenim senzorima misli za vas

Guma Goodyear IntelliGrip konstruirana je za podršku nadzornog sustava autonomnih vozila i preko senzora komunicira sa središnjim računalom vozila

Goodyear je na autosalonu u Ženevi predstavio zanimljivu konceptnu gumu IntelliGrip. Novi koncept gume Goodyear IntelliGrip znači podršku sustavu upravljanja autonomnim vozilima, a takve bi gume mogle imati ključnu ulogu u izmjeni podataka na koje se u vožnji oslanjaju autonomna vozila.

Goodyear smatra kako će na cestama vrlo brzo zavladati generacija autonomnih vozila., jer kako pokazuje ispitivanje Svjetskoga gospodarskog foruma, autonomna vozila mogla bi postati stvarnost već u idućih 10 godina.

Goodyear IntelliGrip | Author: GOODYEAR foto: GOODYEAR

Konceptna guma Goodyear IntelliGrip zasnovana je u svrhu davanja podrške nadzornom sustavu autonomnih vozila, jer se ona u vožnji oslanjaju na podatke koje dobiju od drugih vozila, vozača, pješaka i pametnih mjesta. Guma IntelliGrip pomoću napredne tehnologije senzora i posebno razvijenoga gaznog sloja sama prepoznaje različite situacije na cesti, između ostaloga stanje kolnika i vremenske prilike.

Guma Goodyear IntelliGrip može sama ocijeniti stanje gume i vozila, jer je opremljena naprednom tehnologijom koja se temelji na Goodyearovu sustavu praćenja istrošenosti te tlaka u gumama pomoću senzora. Goodyear je razvio posebne algoritme koji u obzir uzimaju promjene u tlaku zraka i tempreraturi u gumi, čime se osigurava bolja ocjena stanja gume i time optimizacija autonomnoga nadzornog sustava vozila.

Goodyear IntelliGrip | Author: GOODYEAR foto: GOODYEAR

Guma Goodyear IntelliGrip komunicira sa središnjim računalom vozila, čime doprinosi boljim voznim svojstvima i većoj sigurnosti. Kada guma osjeti mokru ili sklisku voznu površinu, autonomno vozilo sukladno tome prilagodi svoju brzinu. Time se skraćuje zaustavni put, osigurava bolje reagiranje u zavoju, poboljšava stabilnost i pruža podrška sustavu za izbjegavanje sudara.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.