Početna Magazin 35 pregleda

Pogledajte top listu 10 prometom najzagušenijih svjetskih gradova

Mexico City
Vidi galeriju 1/2
Pogledajte top listu 10 prometom najzagušenijih svjetskih gradova Pogledajte top listu 10 prometom najzagušenijih svjetskih gradova

Rekorder je grad Mexico City u kojem vozači na godišnjoj razini za volanom izgube gotovo pet i pol radnih tjedana u prometnoj gužvi

Mnoge zanima podatak koji su svjetski gradovi u kojima vozači troše najviše vremena za vožnju kroz gusti promet i koliko traju zastoji. Tvrtka TomTom napravila je popis Top 10 svjetskih gradova s najzagušenijim gradskim prometom, te istražili koliko vozači gube vremena sjedeći u automobilima u velikim gradskim zastojima. Uvjerljivo najgušći promet s najvećim zastojima i izgubljenim vremenom vozača je u gradu Mexico City u kojem vozači prosječno troše čak 59% više vremena za odlazak na posao i natrag u odnosu na svjetski prosjek. Tijekom jutarnje gužve vozači troše čak 97% dodatnog vremena za volanom, a tijekom večernje gužve 94%. Statističari su izračunali kako vozači u tom gradu izgube na godišnjoj razini za volanom gotovo pet i pol radnih tjedana u prometnoj gužvi. Na priloženoj top listi uz ovaj tekst može se vidjeti da samo Brazil ima dva grada s najgušćim prometom (Salvador i Recife), što ukazuje kako se Brazil najteže nosi s velikim gradskim gužvama. Podaci su to koji su prikupljeni pomoću GPS-a i tvrtke TomTom.

Chengdu, Kina | Author: Esparta Palma foto: Esparta Palma

Prema procjeni tvrtke TomTom svjetski promet je od 2008. godine globalno povećan za 13%. U Sjevernoj Americi promet je porastao u posljednjih osam godina za 17%, dok promet u Europi od 2008. do danas raste samo 2%. Prometna zagušenja u južnoeuropskim zemljama u posljednjih deset godina su u padu - Italija (-7%) i Španjolska (-13%). TomTom je na temelju svojih mjerenja napravio popis 10 globalnih gradova gdje su putovanja na posao najbrutalnija kada je u pitanju gubitak vremena, što je u navedenim gradovima veliki argument za to da bi radnici trebali biti u mogućnosti raditi svoj posao od kuće, naravno ako za to postoji mogućnost.

TOP LISTA SVJETSKIH GRADOVA S NAJVEĆIM PROMETNIM ZASTOJIMA:

1. Mexico City: 59% dodatno vrijeme putovanja (jutarnja gužva 97%; večernja gužva 94%).

2. Bangkok: 57% dodatno vrijeme putovanja (jutarnja gužva 85%; večernja gužva 114%)

3. Istanbul: 50% dodatno vrijeme putovanja (jutarnja gužva 62%; večernja gužva 94%).

4. Rio de Janerio: 47% dodatno vrijeme putovanja (jutarnja gužva 66%; večernja gužva 79%).

5. Moskva: 44% dodatno vrijeme putovanja (jutarnja gužva 71%; večernja gužva 91%).

6. Bukurešt: 43% dodatno vrijeme putovanja (jutarnja gužva 83%; večernja gužva 87%).

7. Salvador: 43% dodatno vrijeme putovanja (jutarnja gužva 67%; večernja gužva 74%).

8. Recife: 43% dodatno vrijeme putovanja (jutarnja gužva 72%; večernja gužva 75%).

9. Chengdu: 41% dodatno vrijeme putovanja (jutarnja gužva 73%; večernja gužva 81%).

10. Los Angeles: 41% dodatno vrijeme putovanja (jutarnja gužva 60%; večernja gužva 81%).

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.