Početna Magazin 614 pregleda

Evo što sve treba napraviti na autu za hladno zimsko razdoblje

1
FOTO: Arhiva

Otežani vremenski uvjeti koje donosi zimski dio godine zahtijevaju odgovarajuću pripremu auta

Uz najave zahlađenja započinju otežani uvjeti vožnje, posebno u kontinentalnome dijelu Hrvatske. Krajnje je vrijeme stoga da i auto adekvatno pripremite. Što sami, što uz pomoć servisera. Ovo su stvari koje biste morali provjeriti i napraviti kako biste vi i vaš auto lakše prošli kroza zimu koja kalendarski započinje 21. prosinca.

1 | Author: Arhiva foto: Arhiva

 

Akumulator

Provjera akumulatora, ovisno o stanju nadopunjavanje tekućinom, nadopunjavanje ako je starijeg tipa ili zamjena novim. Za nižih temperatura istrošeni akumulatori znatno gube snagu, samim time i mogućnost pokretanja motora.

1 | Author: Arhiva foto: Arhiva

 

Antifriz

Servisne radionice mogu posebnim alatom provjeriti koncentraciju antifriza i točku ledišta. Bez adekvatnog antifriza u rashladnom sustavu auta prijeti opasnost od zamrzavanja koje može dovesti do pucanja metalnih dijelova motora te prouzrokovati veliku štetu.

1 | Author: Arhiva foto: Arhiva

 

Klimatizacijski uređaj

Ispravnost klimatizacijskog uređaja tijekom zime je jednako važna kao i ljeti zbog toga što njegovo korištenje smanjuje zamagljenje stakala s unutrašnje strane. Jedan od važnih elemenata je i filtar uređaja u kabini, koji je preporučljivo zamijeniti novim zbog bolje cirkulacije zraka.

1 | Author: Arhiva foto: Arhiva

 

Tekućina za pranje stakala i brisači

Ljetno sredstvo za pranje stakala obavezno zamijenite zimskim kako biste spriječili zamrzavanje u mlaznicama i oštećenja u sustavu. Po potrebi zamijenite i metlice brisača, sve kako bi vidljivost bila bolja.

1 | Author: Arhiva foto: Arhiva

 

Svjetlosni elementi

Provjerite ispravnost svih svjetala, a posebno prednjih jer je i njihova upotreba obavezna i danju tijekom zimskog perioda. Provjerite i svjetla za maglu, koja većinu godine nisu u upotrebi

1 | Author: Dusko Jaramaz/PIXSELL foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

 

Grijač stakla

Provjerite ispravnost grijača stražnjega stakla, koji je vrlo važan tijekom zime. Ako ne radi, sami provjerite ispravnost osigurača koji je najčešći uzrok neispravnosti. Shemu osigurača i njihovo mjesto u automobilu možete pronaći u uputstvima auta.

1 | Author: Arhiva foto: Arhiva

 

Filtri

Čak i između servisnih intervala, tijekom zime se preporučuje izmjena filtra za gorivo. U benzinaca i dizelaša oni s vremenom mogu nakupiti vodu koja se može smrznuti i onemogućiti pokretanje motora.

 

Gume i kočnice

Vremenske neprilike, loše ceste i ostale opasnosti u prometu automobil zahtijevaju da bude u stanju "stati na vrijeme". To u prijevodu znači imati dobre kočnice i gume. Ako primijetite istrošenost ljetnih guma, već sada ih zamijenite onima za zimu. Također, kako se temperature spuštaju tako se smanjuje i tlak zraka u gumama. Održavajte tlak u gumama u okvirima koje je propisao proizvođač.

1 | Author: Arhiva foto: Arhiva

 

Brave

Većina auta opremljena je daljinskim sustavom otključavanja i zaključavanja, ali ako imate vozilo starije proizvodnje s klasičnom bravicom pripremite sredstvo za odmrzavanje, koje se može kupiti i u velikim trgovačkim lancima.

1 | Author: Arhiva foto: Arhiva

 

Čistoća auta

Temeljito pranje auta pomoći će u smislu ugodnije vožnje tijekom zime. Čista unutrašnjost i čista stakla s kojih je maknuta naslaga prašine i prljavštine teže će se zamagljivati i lakše odmagljivati.

1 | Author: Arhiva foto: Arhiva

 

Općenito

Pregledajte stanje laka i lima. Sve eventualne pukotine i oštećenja zaštitite kako biste spriječili širenje korozije. Sitnija oštećenja možete popraviti kistom, odnosno specijalnom četkom koja se nalazi u bočici sličnoj laku za nokte, a koji se može kupiti u specijaliziranim trgovinama. Za veća oštećenja potražite pomoć stručnjaka.

1 | Author: Arhiva foto: Arhiva

Napravite li sve ovo, što sami, što u servisu, zasigurno ćete lakše prebroditi zimski period vožnje. Provjerite uobičajene zimske akcije u servisima i iskoristite pogodnosti koje se nude.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.