Početna Magazin 148 pregleda

Stavljanjem plavog HR znaka riskirate kaznu za krivotvorenje

PLAVA HR NALJEPNICA

Ako se na trenutačno važeću registarsku pločicu stavi naknadno plavi HR znak, to ništa ne znači, dapače, policija vlasnika može kazniti za krivotvorenje službenih oznaka

Od kada je Hrvatska ušla u Europsku uniju hit su postale plave naljepnice za registarske tablice automobila s oznakom HR i sa žutim zvjezdicama koje se lijepe na lijevu stranu registracijskih pločica i tako imitiraju tablice za automobile većine članica EU. Premda su neki časopisi svoje čitatelje nagradili takvim besplatnim naljepnicama, naš savjet je da to ni u kojem slučaju ne radite. Ako se na trenutačno važeću registarsku pločicu stavi naknadno plavi HR znak, to ništa ne znači, dapače, policija vlasnika može kazniti za krivotvorenje službenih oznaka.

Do uvođenja registracija s europskim logom, vozilo mora biti označeno elipsastom naljepnicom koja sadrži međunarodnu oznaku države. Oznaka države na motornom vozilu propisana je Bečkom konvencijom o cestovnom prometu iz 1968. godine. Po toj konvenciji, a koje je potpisnik i Hrvatska, svako vozilo u međunarodnom prometu, na zadnjem dijelu, pored svoje registarske pločice mora imati i oznaku države, u kojoj je registrirano. Oznaka države mora biti vidljiva sa stražnje strane vozila. A ako s vozilom vučete prikolicu, i prikolica, uz svoju registarsku pločicu, mora imati oznaku države.

Veličina bijele elipse s crnim obrubom i crnim slovima, po Bečkoj konvenciji za dvoslovne oznake, mora biti, najmanje, 17,5 x 11,5 cm. Crte slova i brojki moraju biti najmanje 8 cm visoke, a široke 1 cm. Oznaka nije valjana ako su na njoj ispisani bilo kakvi drugi znaci, reklame i slično. Po našem zakonu, za neimanje naljepnice pri prelasku državne granice, kazna je 300 kuna. Vozila iz EU koja u registarskoj tablici imaju uključenu oznaku države, u sve države EU putuju bez dodatne oznake, a naljepnicu s oznakom svoje države obavezno moraju imati za putovanja kroz države izvan EU.

Zaključak: HR elipsasti znak ne treba imati, ako na vozilu imate nove tablice koje imaju taj plavi HR na početku tablice. Kako nemamo još nove EU tablice ako se ide izvan Hrvatske mora se imati HR elipsasti znak. Ako se na trenutačno važeću registarsku pločicu stavi naknadno plavi HR znak, to ništa ne znači, dapače, policija vlasnika može kazniti za krivotvorenje službenih oznaka.

Komentari 0

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Autostart.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Autostart.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • miro400

    Startovci, ne lažite ljude, i nađite i jednog vlasnika koji je do sada platio kaznu za stavljanje naljepnice EU na pločice, izgleda da vam direktor nemože prežaliti gubitak bivšeg časopisa, koji je u novom broju poklonio baš te naljepnice.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.