Početna Magazin 227 pregleda

Stiže hladnije vrijeme: Pripremite auto uz ovih 5 jednostavnih savjeta

1
Vidi galeriju 1/5
Stiže hladnije vrijeme: Pripremite auto uz ovih 5 jednostavnih savjeta Stiže hladnije vrijeme: Pripremite auto uz ovih 5 jednostavnih savjeta Stiže hladnije vrijeme: Pripremite auto uz ovih 5 jednostavnih savjeta Stiže hladnije vrijeme: Pripremite auto uz ovih 5 jednostavnih savjeta Stiže hladnije vrijeme: Pripremite auto uz ovih 5 jednostavnih savjeta

Nije prošlo puno vremena od vrućih ljetnih dana, a već su nam stigli kiše, vjetrovi i hladna jutra. Nismo se ni okrenuli, a ljeto je već gotovo...

Došlo je vrijeme da se polako otvaraju ormari i vade lagane jakne i dugi rukavi. Ista stvar je i s automobilom. Nakon dugog, iscrpnog i vrućeg ljeta osim na sebe valja misliti i na automobil. Ovih pet jednostavnih savjeta pomoći će vama i vašemu autu da spremni dočekate hladnije vrijeme.

Provjerite kočnice i gume

Vremenske neprilike, loše ceste i ostale opasnosti u prometu od automobila zahtijevaju da bude u stanju "stati na vrijeme". To u prijevodu znači imati dobre kočnice i gume. Ako primijetite istrošenost ljetnih guma, već sada ih zamijenite onima za zimu. Također, kako se temperature spuštaju, isto tako se smanjuje i tlak zraka u gumama. Održavajte tlak u gumama u okvirima koje je propisao proizvođač.

1 | Author: Arhiva foto: Arhiva

Provjerite svjetla i zamijenite metlice brisača

Provjerite svaku žarulju u automobilu, napravite "krug" oko auta i uvjerite se da svjetla, "pozicije", stop-svjetla i pokazivači smjera rade. Ako ne rade, zamijenite žaruljice novima. Također, preporučuje se izvana očistiti sva svjetla. Uza svjetla, obratite pozornost na metlice brisača. Provjerite rukom je li guma na metlicama mekana i fleksibilna te uočite moguća oštećenja i napuknuća. U svim tim slučajevima zamijenite metlice novima.

1 | Author: Top HD foto: Top HD

Provjeriti akumulator i sustave grijanja/odmrzavanja

"Zdrav" akumulator pun struje jedna je od najpotrebnijih stvari za pokretanje automobila na nižim temperaturama. Ako primijetite znakove korozije na polovima akumulatora treba ga zamijeniti. Prije toga konzultirajte se s vašim mehaničarom, koji će provjeriti kapacitet i stanje akumulatora. Uz "struju", valja provjeriti i funkcioniraju li ispravno sustavi grijanja i odmrzavanja stakala, jer u slučaju zamagljenja ili zaleđenja stakala povećava se rizik od prometne nesreće.

1 | Author: VehicleMix.com foto: VehicleMix.com

Promijenite ulje i zračni filter te dodajte rashladne tekućine

Ako ste se cijelu prošlu zimu, proljeće i ljeto vozili s istim uljem u motoru, onda ga prije nove zime svakako promijenite. Također, provjerite propusnost filtera zraka, jednostavnim trikom. Približite filter 60-vatnoj žarulji ii ako kroza zračni filter ne vidite svjetlo, onda je vrijeme da ga se zamijeni. Provjerite razinu rashladne tekućine (antifriza) te dodajte adekvatnu količinu novoga koncentrata. To će omogućiti vašemu limenom ljubimcu sigurno preživljavanje kroza zimu. Također, provjerite sva gumena crijeva, možda imaju oštećenja ili pukotine. 

1 | Author: WindShieldGuide.com foto: WindShieldGuide.com

Temeljito operite i očistite automobil

Iako zvuči nepotrebno i suludo, čišćenjem vašeg automobila osjećat ćete se zadovoljnije, a i na kristalno čistome autu lakše ćete uočiti bilokakve moguće probleme. Potrudite se temeljito očistiti automobil izvana i iznutra, kako bi se nakupljene naslage prljavštine uklonile. Ako vam to financije dopuštaju, odvezite automobil na tretman vanjskoga poliranja i unutarnjega kemijskog čišćenja.

1 | Author: GCE Logistics foto: GCE Logistics

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.