Početna Magazin 1131 pregleda

Test: Lanci i navlake za snijeg su lošiji od zimskih guma

FOTO: YouTube

Najnoviji video Jonathana Bensona iz Tire Reviewsa usporedio je lance, navlake i druge "pomoćnike za poboljšavanje prijanjanja"

Zimska oprema je već obavezna na većini naših glavnih cesta u kontinentalnoj Hrvatskoj, a i zima je već "pokazala svoje zube" bez obzira na to što nije ni kalendarski započela. No, ako se još uvijek vozite na ljetnim gumama i niste sigurni hoćete li montirati zimske ili ćete se odlučiti na varijantu s lancima u prtljažniku ovaj vam test može malo pomoći. 

Najnoviji video Jonathana Bensona iz Tire Reviewsa usporedio je lance, navlake i druge "pomoćnike za poboljšavanje prianjanja", no na kraju je došao do zaključka se biste umjesto toga jednostavno trebali odabrati gume za snijeg.

Lanci za gume već su desetljećima dobro rješenje za ekstremne zimske uvjete imaju jasne prednosti na ledu. Benson je testirao set tradicionalnih lanaca za gume i set metalnih sajli na ledenoj podlozi. Oba seta su donijela značajna poboljšanja zaustavnog puta i trakcije prilikom kretanja u usporedbi s Michelin X-Ice zimskim gumama za snijeg. Također, ovi setovi su bili puno bolji od cjelogodišnjih guma. 

Author: YouTube foto: YouTube

Drugi sustavi za poboljšanje prianjanja nisu ni približno tako učinkoviti. Najgorim se pokazao set plastičnih vezica koje su zbog svoje male cijene i jednostavnosti montiranja postale popularne u zadnje vrijeme te se prodaju uglavnom preko interneta. Benson je potrgao set takvih vezica već na prvom testu, nakon nekoliko metara vožnje, što je dokaz da nisu nimalo korisne.

Author: YouTube foto: YouTube

Niz sličnih plastičnih "lanaca" koji se pričvršćuju na gumu pomoću platnenih traka također nije dobro prošao. Mali čepovi u plastici lako su ispali. Iako je ovaj sustav tehnički bolji od cjelogodišnjih guma na ledu, njegova je pouzdanost vrlo upitna. Posljednji testirani sustav je bio par "čarapa za snijeg", velikih platnenih navlaka za koje se tvrdi sa su jednako učinkovite poput lanaca. Test je pokazao da nisu ni blizu, odnosno da su bile gotovo identične cjelogodišnjim gumama u pogledu performansi na ledu.

Author: YouTube foto: YouTube

Kada je u pitanju prianjanje na snijegu "čarape za snijeg" pokazale su se vrlo dobrima. Pomogle su da se testni auto lako popne na na dva brda gdje su cjelogodišnje gume zakazale. Također su nadmašile gotovo sve vrste lanaca na testu. 

Michelin X-Ice zimske gume nadmašile su sve ove sustave u gotovo svakoj situaciji. Samo su na ledu tradicionalni lanci i metalne sajle bili nešto bolji. 

Author: YouTube foto: YouTube

Bensonov zaključak? Ako živite tamo gdje ima mnogo snijega, samo nabavite gume za snijeg. Međutim, za slučaj da naiđete na iznimno skliske, ledene uvjete na cesti dobro je imati metalne sajle za snijeg u prtljažniku. One imaju razumnu cijenu, lako se postavljaju i nude prednosti na ledu u odnosu na zimsku gumu. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.