Početna Magazin 7020 pregleda

Ovo je TOP 5 automobila koji su bili ispred svoga vremena

Porsche 959
FOTO: Porsche

Od pojave prvih automobila prošlo je više od stoljeća. Neki su pali u zaborav jer ih je vrijeme pregazilo, drugi su pak bili napredniji i ispred svoga vremena po mnogočemu. Ovo je naš odabir pet takvih modela.

5. Citroën DS

Specifičan po svome hidrauličkom ovjesu i izuzetnoj udobnosti, Citroën DS, poznatiji kao 'žaba', prvi je serijski automobil s disk kočnicama sprijeda. Bio je i ostao model s lijepim klasičnim linijama, proizvodio se od 1955. do 1975. godine, a sastavljao se i u bivšoj Jugoslaviji, u Kopru.

Citroen DS | Author: Citroen foto: Citroen
 

4. Lamborghini Miura

I danas vrlo tražen i skup automobil među kolekcionarima, postao je predvodnik novoga pogleda na sportske automobile zbog središnje postavljenoga motora V12. Ovaj Lamborghini smatra se pretečom svih današnjih superautomobila, a javnosti je predstavljen davne 1966. godine. Ovaj Lambo razvijao je 350 'konja', a prvi primjerci težili su samo 1125 kilograma.

Lamborghini Miura | Author: Lamborghini foto: Lamborghini


3. Aston Martin Lagonda

Kada je britanski proizvođač na tržište lansirao prvu generaciju Lagonde reakcije su bile mješovite. Krasile su ju futuristička unutrašnjost i digitalna ploča s instrumentima. Daleke 1976. godine bila je definitivno ispred svoga vremena.

Aston Martin Lagonda | Author: Aston Martin foto: Aston Martin

 


2. Mercedes-Benz 300 SL

Do pojave ovoga modela sustav otvaranja vrata Gullwing prije nije viđen, a 300 SL jedan je od najrevolucionarnijih automobila svih vremena. Predstavljen je 1954. godine, an ajveća brzina 260 km/h osigurala mu je titulu najbržeg serijskog automobila svoga vremena. Bio je i prvi serijski automobil koji je koristio direktno ubrizgavanje goriva.

Mercedes-Benz 300 SL Gullwing | Author: Mercedes-Benz foto: Mercedes-Benz

 

1. Porsche 959

Na tržištu se pojavio 1986. godine i odmah je proglašen tehnološki najnaprednijim automobilom svoga vremena. U dugome popisu napredne opreme između ostaloga su i pogon na sve kotače, elektronski nadzor tlaka u gumama, adaptivni ovjes itd., a agregat je bio remek-djelo njemačke autoindustrije. Šesterocilindrični bokser s obujmom 2,8 litara razvijao je, ovisno o konfiguraciji, minimalno 444 'konja' pa mu je za ubrzanje do 'stotke' bilo dovoljno 3,7 sekundi. Verzija s 530 'konja' postizala je maksimalnu brzinu 339 km/h.

Porsche 959 | Author: Porsche foto: Porsche

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.