Početna Magazin 37 pregleda

U siječnju najmanje poginulih na hrvatskim cestama ikada

Nesreće na cestama

Siječanjska statistika pokazala je rekordno mali broj smrtno stradalih sudionika u prometu

Na hrvatskim prometnicama, unatoč neprekidnim zimskim uvjetima, snjegovima, olujama i "debelim" minusima, u siječnju je poginulo 11 osoba, čak 12 manje nego lani i 14 manje nego u istome razdoblju 2014. Samo se nekoliko mjeseci u prošlosti bilo donekle primaklo tome broju. Jesu li i koliko su tome doprinijeli savjesnost vozača, poduzete mjere, tehnologija ili nešto drugo pokazat će analize koje se rade.

Nesreće na cestama | Author: Ivan Ivancic/HaloPix/PIXSELL foto: Ivan Ivancic/HaloPix/PIXSELL

Takav mjesec uslijedio je nakon isto tako rekordne godine. Naime, 2016. u nas je u cestovnome prometu smrtno stradalo 307 sudionika, manje nego ikada prije. Istina, samo jedna manje nego 2014., ali 41 osoba manje nego 2015. i čak upola manje nego prije jednoga desetljeća – godine 2007. bilo je u nas 619 smrtno stradalih.

Nesreće na cestama | Author: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

Time se probudila nada da će se do konca 2020. godine makar probližno ostvariti ciljano smanjenje broja poginulih na cestama na 215. Malo manje od četiri godine ostalo je do toga datuma, odnosno isteka desetogodišnjega Nacionalnog programa sigurnosti cestovnoga prometa 2011. - 2020. U prvih šest godina, dakle, broj žrtava smanjen je sa 418 na 307.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.