Početna Magazin 582 pregleda

Za vožnju bez zimske opreme kazna od 700 do čak 15.000 kuna

Zimski uvjeti na cestama
Vidi galeriju 1/4
Za vožnju bez zimske opreme kazna od 700 do čak 15.000 kuna Za vožnju bez zimske opreme kazna od 700 do čak 15.000 kuna Za vožnju bez zimske opreme kazna od 700 do čak 15.000 kuna Za vožnju bez zimske opreme kazna od 700 do čak 15.000 kuna

Gume su jedan od najvažnijih dijelova vozila, a kako posreduju između automobila i ceste presudne su za sigurnost

Dobro je da u svakom razdoblju godine vozilo ima odgovarajuće gume. Jer, već pri temperaturi zraka nižoj od 7 stupnjeva ljetne gume gube elastičnost, kao i svojstva prianjanja na podlogu koju imaju u uvjetima za koja su predviđena.

1 | Author: Damir Špehar/PIXSELL foto: Damir Špehar/PIXSELL

Najbolje je već od studenoga staviti na automobil sve četiri zimske gume, od istoga proizvođača, marke i modela i dimenzije koju propisuje proizvođač automobila. Zakoni i propisi glede obvezne zimske opreme su različiti od zemlje do zemlje. U nekim državama obvezna je uporaba određena datumski, a u drugih je potrebna ili obvezna za trajanja (proglašenja) zimskih uvjeta za vožnju.

Zimski uvjeti na cestama | Author: Arhiva foto: Arhiva

U Hrvatskoj je zimska oprema obvezna kad je kolnik pokriven snijegom ili kada je na kolniku poledica. Zimsku opremu vozila najveće dopuštene mase do 3,5 tone čine 4 zimska (ili M+S) pneumatika ili 4 ljetne gume s minimalnom dubinom profila 4 mm i lanci za snijeg (u prtljažniku pripremljeni za pogonske kotače). Zimska oprema vozila iznad 3 i pol tone zahtijeva zimske pneumatike na pogonskim kotačima ili uporabu lanaca za snijeg na pogonskim kotačima. Kazna za nepoštivanje zakona je 300 kuna i isključenje iz prometa. 

Zimski uvjeti na cestama | Author: Arhiva foto: Arhiva

Dakle, na automobilu od 15. studenoga do 15. travnja morate imati četiri zimske gume. Ili možete imati četiri ljetne, ali onda u automobilu morate imati lance. Ako policijski službenik zatekne vozilo koje se kreće cestom bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kada je zimska oprema obvezna, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom ili da vozilom nastavi kretanje na cesti na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno, odnosno da upotrijebi zimsku opremu. U suprotnome vozaču prijeti najmanja novčana kazna 700, a maksimalna 15.000 kuna.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.