Početna Magazin 817 pregleda

Veliki test cjelogodišnjih guma: Ovo su najbolje i najgore

FOTO: ADAC

Jesu li cjelogodišnje gume još uvijek loš kompromis između ljetnih i zimskih ili se nešto popravilo otkriva veliki test ADAC-a i drugih autoklubova

Cjelogodišnje gume dugo su predstavljale problem jer su zapravo nedovoljno dobar kompromis između ljetnih i zimskih guma. Nikad se nisu mogle natjecati sa specijaliziranim sezonskim gumama. Jasno je i zašto. Lljetne i zimske gume se potpuno razlikuju u svojoj namjeni, prfilu, materijalima i dizajnu. 

Dok ljetne gume sa svojom tvrđom gumenom smjesom i velikim blokovima gaznog sloja osiguravaju sigurno prianjanje čak i pri vrlo visokim temperaturama, ali proklizavaju na snijegu, zimska guma sa svojom mekšom smjesom i finim lamelama mora biti u stanju dobro prianjati na snijegu i ledu, ali na visokim temperaturama je premekana.

Gotovo je nemoguće da guma savršeno radi i zimi i ljeti. Ali, najnovjji test ADAC-a i europskih auto klubova među kojima je i HAK pokazuje da se nešto dobro događa i s cjelogodišnjim gumama. Veća potražnja kupaca uzrokuje povećanje ponude, a očito i kvalitetu guma. Tako ej po prvi puta jedna guma na ovom testu dobila ocjenu - vrlo dobar. 

Čak 16 cjelogodišnjih guma testirano je u ljetnim i zimskim uvjetima te u mokrim uvjetima na različitim poligonima. Testirane gume imaju dimenzije 205/55 R 16, indeks brzine V (240 km/h) i indeks nosivosti 94 (670 kg). Ove vrijednosti odgovaraju tipičnim zahtjevima za mnoge moderne automobile i laka SUV vozila.

Author: ADAC foto: ADAC

Pobjednik testa dolazi iz Goodyeara. Vector 4Seasons Gen-3 prva je guma za sva godišnja doba koja je ocijenjena kao "vrlo obra dobra".  Po sitemu njemačkih ocjena gdje je 1 najbolja, a 6 najgora ocjena ova guma je zaslužila prosječnu ocjenu  2,4. To pokazuje da je guma u osnovi dobro usklađena i da nema upečatljivih nedostataka ni u jednom području. Ali još uvijek nije savršena: iako daje dobre rezultate na mokrim i zimskim cestama, pokazuje male slabosti na suhim cestama pri visokim ljetnim temperaturama, tako da postiže samo 2,7 u pogledu sigurnosti vožnje.

Njena dobra ekološka ravnoteža (ocjena 1,8), koja čini 30 posto rezultata, pomogla joj je u ukupnoj pobjedi. Njena visoka učinkovitost smanjuje potrošnju goriva, trošenje guma je nisko, a predviđena kilometraža od više od 60.000 kilometara je iznad prosjeka.

Drugoplasirani Pirelli Cinturato All Season SF2 svakako je dobar izbor za mnoge vozače. On je jedini dobio vrlo dobru ocjenu (2,3) za sigurnost vožnje na testu. To znači da guma impresionira dobrim voznim i sigurnosnim svojstvima ljeti, kao i zimi i po mokrim uvjetima. Postigla je najbolje ocjene na testu i za kočenje na mokrom i za upravljivost. Ukupna ocjena ove gume je 2,6 ili dobar, no valja naglasiti da joj trajnost od samo 33.000 kilometara ne ide u prilog. Ipak, Pirelli Cinturato All Season SF2 već je zamijenjen nasljednikom Pirelli Cinturato All Season SF3, kojeg ADAC već testira. 

Nakon Pirellija slijede još četiri gume s dva prije decimalne točke. Hankook Kinergy 4S², Michelin CrossClimate 2, Kumho Solus 4S HA32+ i Vredestein Quatrac imaju ukupne ocjene od 2,7 do 2,8. Sve četiri impresioniraju dobrim rezultatima u pogledu ekoloških performansi, ali imaju male slabosti u pogledu sigurnosti vožnje: Hankook na mokrim i snijegom prekrivenim cestama, Michelin na mokrim cestama, Kumho na mokrim i suhim cestama i Vredestein na suhim , mokri i snijegom prekrivenim kolnicima. 

Author: ADAC foto: ADAC

Falken EuroAll Season AS210 također je postigao zadovoljavajuću ukupnu ocjenu dobar (3,1). Ne postiže više nego zadovoljavajuće rezultate u pogledu sigurnosti vožnje i ekoloških učinaka, dobra je na mokrom, ali druge se gume bolje ponašaju na snijegu. Pri kočenju na suhim cestama, primjerice, Falken je u sredini.


Nažalost, većina testiranih guma još uvijek pokazuje da nije tako trivijalno napraviti uravnoteženu gumu za sva godišnja doba koja jednako dobro radi i zimi i ljeti: sedam modela  postiže ukupne ocjene od 3,6 do 4,0, za ocjenu dovoljan. Dvije su ocijenjene kao "loše" (ocjene 5.1 i 5.4, odnosno nedovoljan).

Najlošije ocijenjene gume imaju neprihvatljive rezultate u nekim ispitnim disciplinama. Kenda Kenetica 4S se ne snalazi u snijegu. Rano gubi trakciju, sklona je podupravljanju i jedva da ima rezerve na granici, pa ćete s njom brzo skliznuti s ceste. A ni Infinity Ecofour se ne može preporučiti. Iako se na zimskim cestama vozi bolje od Kende, ima problema na mokrom, sklona je ranom pretjeranom podupravljanju i auto na ovim gumama je teško kontrolirati. Kenda je dobila 5,1, a Infinity još lošijih 5,4.

A što je sa sedam guma s ocjenom "dovoljan"? ADAC ih također ne preporučuje ser su loše u pogledu sigurnosti, pogotovo na suhim cestama. Gume su previše neprecizne na ljetnim temperaturama i rade probleme vozaču čak i kada radi manevre izbjegavanja na granici, budući da imaju tendenciju prilično jasno preupravljati i ne stabiliziraju se tako brzo koliko bi bilo prihvatljivo za vozača. 

Cjelogodišnje gume daleko su od toga da budu univerzalne. Postoje vrlo pozitivni pomaci, što pokazuje ukupno sedam preporučenih modela s ocjenom dobar ili vrlo dobar, a posebno prva cjelogodišnja guma s ocjenom vrlo dobar. No također je činjenica da se devet od 16 guma ne preporučuje.

Author: ADAC foto: ADAC

Sve ocjene guma na testu:

Goodyear Vector 4Season Gen-3

vrlo dobar (2,4)

+ sigurna na mokrom, sigurna u zimskim uvjetima, visoka predviđena kilometraža, mala težina, niska potrošnja

– manji nedostaci na suhom

Pirelli Cinturato All Season SF2

dobar (2,6)

+ precizna i sigurna u vožnji na limitu na suhom, sigurna na mokrom, još sigurna u zimskim uvjetima, niska potrošnja

– najmanja predviđena kilometraža na testu, relativno teška guma

Hankook Kinergy 4S2

dobar (2,7)

+ precizna i sigurna na suhom, visoka predviđena kilometraža, izdržljiva guma, mala težina, niska potrošnja

– manji nedostaci na mokrom, manji nedostaci u zimskim uvjetima, nešto bučnija guma

Michelin CrossClimate 2

dobar (2,7)

+ precizna i sigurna u vožnji na limitu na suhom, precizna i sigurna u zimskim uvjetima, visoka predviđena kilometraža, najizdržljivija guma na testu, mala težina, niska potrošnja

– manji nedostaci na mokrom

Kumho Solus 4S HA32+

dobar (2,8)

+ visoka predviđena kilometraža, izdržljiva guma, još učinkovita guma

– nedostaci na suhom, manji nedostaci na mokrom

Vredestein Quatrac

dobar (2,8)

+ visoka predviđena kilometraža, izdržljiva guma, učinkovita guma

– nedostaci na suhom, manji nedostaci na mokrom, manji nedostaci u zimskim uvjetima

Falken EuroAll Season AS210

dobar (3,1)

+ sigurna na mokrom, izdržljiva guma, niska potrošnja

– manji nedostaci na suhom, nedostaci u zimskim uvjetima, manji nedostaci u predviđenoj kilometraži

Firestone Multiseason2

dovoljan (3,6)

+ mala težina, niska potrošnja

– slaba na suhom, manji nedostaci na mokrom, nedostaci u zimskim uvjetima, samo zadovoljavajuća predviđena kilometraža, samo zadovoljavajuća izdržljivost

Sava All Weather

dovoljan (3,7)

+ sigurna u zimskim uvjetima, još zadovoljavajuća izdržljivost, izdržljiva guma, mala težina, vrlo niska potrošnja

– slaba na suhom, nedostaci na mokrom

Nankang Cross Seasons AW-6

dovoljan (3,7)

+ još izdržljiva guma, niska potrošnja

– slaba na suhom, nedostaci na mokrom, nedostaci u zimskim uvjetima, teška guma

Toyo Celsius AS2

dovoljan (3,8)

+ dobra predviđena kilometraža, izdržljiva guma, mala težina, niska potrošnja

– slaba na suhom, nedostaci na mokrom, nedostaci u zimskim uvjetima

Semperit AllSeason-Grip

dovoljan (3,9)

+ sigurna na mokrom, sigurna u zimskim uvjetima, mala težina, niska potrošnja

– slaba na suhom, samo zadovoljavajuća predviđena kilometraža, samo zadovoljavajuća izdržljivost

Uniroyal AllSeasonExpert 2

dovoljan (4,0)

+ još sigurna na mokrom, još sigurna u zimskim uvjetima, visoka predviđena kilometraža, izdržljiva guma, mala težina, niska potrošnja

– slaba na suhom

Yokohama BluEarth-4S

dovoljan (4,0)

+ dobra u kočenju na snijegu

– slaba na suhom, nedostaci na mokrom, nedostaci u zimskim uvjetima, nedostaci u predviđenoj kilometraži, nedostaci u izdržljivosti, vrlo teška guma

Kenda Kenetica 4S

nedovoljan (5,1)

+ dobra predviđena kilometraža, dobra izdržljivost

– duži zaustavni put na suhom, nedostaci na mokrom, vrlo slaba u zimskim uvjetima, veća težina

Infinity Ecofour

nedovoljan (5,4)

+ visoka predviđena kilometraža, izdržljiva guma, vrlo niska potrošnja

– slaba na suhom, vrlo slaba na mokrom, nedostaci u zimskim uvjetima

 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.