Početna Magazin 808 pregleda

Veliki test dječjih autosjedalica. Koje su sigurne, a koje opasne

DJEČJE AUTOSJEDALICE
Vidi galeriju 1/3
Veliki test dječjih autosjedalica. Koje su sigurne, a koje opasne Veliki test dječjih autosjedalica. Koje su sigurne, a koje opasne Veliki test dječjih autosjedalica. Koje su sigurne, a koje opasne

Test 30 dječjih autosjedalica svih skupina težine je pokazao kako i dalje nema još dječjih autosjedalica s maksimalnom ocjenom. Odlikaša na testu i dalje nema

Ponuda dječjih autosjedalica na tržištu povećava se iz godine u godinu. Različiti proizvođači žele nametnuti svoje proizvode i izboriti se za što izdašniji tržišni kolač. Nažalost, mnogi pritom zanemaruju sigurnost i kvalitetu kako bi njihova autosjedalica cjenovno bila što prihvatljivija. Hrvatski autoklub objavio je rezultate testa 30 dječjih autosjedalica svih skupina težine. Na testu su se ovoga puta našla i tri kineska modela te dva „i-Size“ modela za djecu od 61 (67) do 105 centimetra visine. Fokus je bio usmjeren na sigurnost, lakoću uporabe i ergonomiju, sadržaj štetnih sastojaka te jednostavnost čišćenja i završnu obradu. Na testiranju još nema dječjih autosjedalica s maksimalnom ocjenom vrlo dobar.

DJEČJE AUTOSJEDALICE | Author: HAK foto: HAK

Na prvom ovogodišnjem testiranju najboljoj ocjeni maksimalno su se približila tri proizvoda namijenjena grupi II/III, odnosno većoj djeci od 15 do 25 kilograma (grupa II) i djeci od 22 do 36 kilograma (grupa III). Riječ je o sjedalicama Britax Römer Kidfix SL SICT i o dva Cybexova modela, Cybex Solution M i Solution M-fix. Ova tri proizvoda mogu se proglasiti pobjednicima proljetnog testiranja jer ih njihova kvaliteta i sigurnost izdvajaju od ostatka konkurencije. Pritom Britax i Cybex imaju i mnogo zajedničkih osobina: nizak rizik od ozljeda u frontalnom sudaru, vrlo nizak rizik u bočnom sudaru, izvrsnu putanju pojasa, lako prilagođavanje visini djeteta, stabilnost u automobilu, nizak rizik od pogrešne montaže, jednostavno zakopčavanje pojasa, jednostavnu montažu, lako razumljiva uputstva i upozorenja, dobru potporu za noge, dobro punjenje materijalom, udobnu poziciju sjedenja, mnogo prostora za dijete, pranje presvlake u perilici i njezino lako skidanje, izvrsnu završnu obradu, nisku kontaminaciju, a riječ je i o vrlo laganim sjedalicama.

Jedini poseban nedostatak kod Britaxa odnosi se na limitiran pogled djeteta izvan automobila, dok je zajednički minus Britax Römer Kidfixa SL SICT te Cybex Solution M i Solution M-fixa činjenica da te sjedalice zauzimaju nešto više prostora u automobilu.

Odlikaša na testu očito i dalje nema

Osim najbolje ocijenjenih proizvoda, u skupini koja je prošla s ocjenom dobar nalazi se još 11 proizvoda, pet sjedalica zadovoljava, a tri su se provukle i zaslužile konačnu ocjenu jedva dovoljno. Laički rečeno, sve su to proizvodi koji nadmašuju zakonsku regulativu i prilikom njihova razvoja vodilo se računa o zaštiti najmanjih putnika. Nažalost, to nije slučaj i s autosjedalicama koje su ove godine polučile najlošije rezultate jer čak osam modela nije prošlo testiranje i na kraju su zaradile opisnu ocjenu loše. Pritom je kod Hauck Vario Guarda nedostatak primijećen kod zaštite pri frontalnom sudaru, dok je kod ostalih slučaj bio u prevelikoj količini štetnih sastojaka koja se koristila prilikom izrade (plastifikatori).

DJEČJE AUTOSJEDALICE | Author: HAK foto: HAK

Tri najbolje ocijenjena proizvoda namijenjena su grupama II/III pa će vam prilikom izbora sjedalice mnogo više značiti rezultati po pojedinim skupinama. U grupama 0+, namijenjenoj novorođenčadi i vrlo maloj djeci, te kombiniranim grupama 0/I, 0+/I, 0+/I/II, najbolji rezultat ponovno su ostvarila dva Cybexova proizvoda: Cybex Cloud Q i Cybex Cloud Q & Base Q-fix. Cloud Q je pritom postao i jedina autosjedalica našeg testiranja s maksimalnom ocjenom na području sigurnosti zahvaljujući vrlo niskom riziku od ozljeda pri frontalnom i bočnom sudaru, izvrsnoj putanji pojasa, lakom prilagođavanju visini djeteta i stabilnosti u vozilu.

U skupini I te kombiniranim skupinama I/II i I/II/III bilo je čak 12 proizvoda, od toga ih je pet zaradilo ocjenu dobar, a najbolji je ponovno Cybex sa svojim modelom Pallas M-fix. U kombiniranoj skupini II/III, između šest autosjedalica na testu, pobjedu su podijelila tri već spomenuta proizvoda, ujedno i sveukupni pobjednici ovoga testa: Britax Römer Kidfix SL SICT, Cybex Solution M i Cybex Solution M-fix.

Koje su sigurne, a koje opasne?

Kod dva „i-Size“ modela za djecu od 61 (67) do 105 centimetra visine - Bébé Confort Axissfix i Maxi Cosi 2wayPearl - nisu uočeni veći nedostaci i ove su sjedalice prošle s ocjenom dobar, a na testiranju, iznenađujuće, nisu potpuno podbacila ni 3 proizvoda s kineskog tržišta: Goodbaby CS 920 SI, Babyfirst Space Castle i Lutule Bear S, koja su dobila i tri potpuno različite ocjene. Goodbaby za djecu od 9 do 18 kilograma zaradio je ocjenu zadovoljavajuće, Babyfirst za djecu do 13 kilograma jedva dovoljno, dok Lutule iz iste skupine od 9 do 18 kilograma nije položio naše testiranje.

Više informacija o dosadašnjim testiranjima i rezultatima pojedinih dječjih sjedalica, kao i njihovom korištenju dostupno je u Reviji HAK te web-stranicama HAK-a: www.hak.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.