Početna Magazin 30230 pregleda

Veliki test dječjih autosjedalica: ovo su najbolje i najgore

FOTO: ADAC

Mnogim je roditeljima teško odabrati dječju autosjedalicu. Nedoumice su uvije iste: je li autosjedalica sigurna, odgovara li mojem automobilu i nudi li dobru vrijednost za novac? Kako bi olakšao izbor kupcima ADAC je testirao i ocijenio 20 aktualnih modela dječjih sjedalica u svim veličinama.

Rezultati testa su vrlo ohrabrujuči. Samo jedan model je ocijenjen izrazito loše i to ne zbog sigurnosti, već zbog štetnih materijala koji bi mogli ugroziti zdravlje djeteta. Jedanaest testiranih sjedala dobilo je ocjenu "dobro", a osam je dobilo ocjenu "zadovoljavajuće".

ADAC je najlošije ocijenio sjedalicu Besafe iZi Twist M. Sjedalica je vrlo sigurna sa svojim Isofix priključkom i velikim bočnim amortizerima, ali njen materijal presvlake je kontaminiran naftalinom, kemijskim spojem za koji se sumnja da uzrokuje rak. Stoga se model ne preporučuje.

Author:

Svi ostali modeli se preporučuju. Neki od njih znatno premašuju zakonske uvjete pokazao je test ADAC-a, a prosječna kvaliteta sjedalica je posljednjih godina osjetno poboljšana. 

Autosjedalice za bebe

Pobjednik testa u kategoriji sjedalica za bebe je Joie i-Snug 2 + i-Base Advance, lagana i vrlo sigurna autosjedalica za dojenčad  koja je prikladna za djecu do otprilike godinu dana. Odvojeno se prodaje nosiljka, a odvojeno Isofix baza. Sjedalica je jednako sigurna i s bazom i bez nje no uz isofix bazu montaža je brža i jedonstavnija i nema opasnosti da pri njoj pogriješite. 

Author:

Sjedalice za malu djecu

I u ovoj kategoriji pobjednik je model proizvođača Joie. Riječ je o sjedalici Joie i-Harbour koja je u ovom testu s u kombinaciji s bazom i-Base Encore postigla najbolju ocjenu u ovoj kategoriji.  Baza je posebno praktična jer ju je moguće rotirati kako bi se dijete lakše zakopčalo.

Author:

Booster sjedalice za stariju djecu

Pobjednik testa među sjedalicama za stariju djecu, gdje su djeca vezana sigurnosnim pojasom automobila, je Cybex Solution G-Fix. U ovu sjedalicu je već integriran Isofix priključak. Vrlo je jednostavna za korištenje, pojas se kreće optimalno, podstava je udobna, a rizik od ozljeda pri prednjem i bočnom sudaru je nizak do vrlo nizak. Mali nedostatak su poveće dimenzije sjedalice:  fleksibilni nasloni za ramena zauzimaju dosta prostora u širinu. 

Author:

U nastavku donosimo rezultate testa za sve testirane sjedalice. Napominjemo kako je po ADAC-ovom principu ocijenjivanja niža ocjena bolja, a viša lošija:

vrlo dobro 0,6 - 1,5

dobro, 1,6 - 2,5

zadovoljavajuće, 2,6 - 3,5

dostatno,  3,6 - 4,5

neadekvatno 4,6 - 5,5

Ocjene svih sjedalica:

Cybex Solution G i-Fix 1,7
Joie i-Snug 2 + i-Base Advance 1,7
Nuna Arra Next + Base Next 1,8
Nuna Aace LX 1,9 
Swandoo Charlie 1,9
Joie i-Harbour + i-Base Encore 2,0 
Joie i-Snug 2 2,0 
Joie Calmi + i-Base Encore 2,2 
Bugaboo Owl by Nuna + 360 Isofix base by Nuna 2,3
Britax Römer Dualfix M Plus 2,3 
Britax Römer Dualfix Plus 2,4 
Maxi-Cosi Mica Eco i-Size 2,6 
Britax Römer Discovery Plus 2,6 
Britax Römer Adventure Plus 2,7 
Jane Concord iKonic R 2,8 
Kinderkraft i-Guard 2,8
Besafe Stretch B 2,9
Recaro Salia 125 Kid 3,2
Avionaut Sky 2.0 3,4
Besafe iZi Twist M 4,6 

Na web stranici ADAC-a možete vidjeti detaljne rezultate ovog testa kao i rezultate za sve do sada testirane sjedalice. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.