Početna Magazin 4060 pregleda

Veliki test dječjih autosjedalica: ovo su najbolje i najgore

FOTO: ADAC

U testu su dva modela pala zbog opasnih materijala i sigurnosnih nedostataka

Mnogim je roditeljima teško odabrati dječju autosjedalicu. Nedoumice su uvije iste: je li autosjedalica sigurna, odgovara li mojem automobilu i nudi li dobru vrijednost za novac? Kako bi olakšao izbor kupcima ADAC je testirao i ocijenio 24 aktualnih modela dječjih sjedalica u svim veličinama.

U testu su dva modela pala zbog opasnih materijala i sigurnosnih nedostataka. Dječja sjedalica "Viaggio Twist + Base Twist" proizvođača Peg Perego pokazala je ozbiljne sigurnosne probleme i visoku razinu zagađivača u materijalima, dok je "Silver Cross Discover i-Size" sadržavala previše plastifikatora DPHP koji je opasan za zdravlje djeteta jer može oštetiti štitnjaču i hipofizu. 

Author: ADAC foto: ADAC

Unatoč ovim zabrinjavajućim rezultatima, postoje i pozitivne vijesti, svi ostali testirani modeli definitivno su preporučljivi, a njih čak 15 je dobilo ocjenu "dobro". Posebno treba istaknuti dječja sjedala za najmlađe, koja su uvijek dobivala dobre ocjene. Model Nuna Pipa Urbn prednjači i postiže ocjenu 1,6 (po njemačkom sistemu ocjenjivanja gdje je 1 najbolja ocjena, a 6 najgora). Kada je riječ o sjedalicama za malu djecu do 105 cm najbolje se pokazuju “Maxi-Cosi Mica 360 Pro” i “Cybex Sirona GI i-Size” koje su dobile ocjene 2,2. U kategoriji sjedalica za veću djecu do 150 centimetara visine najbolja je "Avova Sora-Fix" s ocjenom 2,0. 

ADAC preporučuje roditeljima da se prije kupnje sjedalica temeljito informiraju i potraže savjet u specijaliziranim trgovinama. Rezultati testa jasno pokazuju da postoje značajne razlike u kvaliteti dječjih sjedalica te da svi modeli ne ispunjavaju visoke zahtjeve ADAC testa. Od 2015. ADAC je testirao oko 450 modela, no gotovo svaki puta je bilo modela koji su razočarali. 

Author: ADAC foto: ADAC

Na kraju valja napomenuti da je i najbolja sjedalica beskorisna ako dijete nije pravilno vezano, a sjedalica pravilno pričvršćena. ADAC stoga preporučuje da potražite savjet u specijaliziranoj trgovini i budete pažljivi prilikom montaže sjedalice u auto. Prilikom kopčanja uvijek zategnite pojaseve i izbjegavajte predebelu odjeću na djeci, poput debelih jakni. 

U nastavku donosimo popis svih testiranih modela. Još jednom napominjemo da je najbolja moguća ocjena 1, a najgora 6. 

 

Author: ADAC foto: ADAC Author: ADAC foto: ADAC

Author: ADAC foto: ADAC

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.