Početna Magazin 1074 pregleda

Zaboravljena Fiesta RS, koja nije ugledala svjetlo dana

FOTO: Ford

Inspiriran Fiestom Rallye koncept iz 2002. godine, prototip Fieste RS imao je znatno veće rubnjake blatobrana, masivne aluminijske naplatke 'zakucane' pod njih, agresivne branike...

Author: Ford foto: Ford

Vratimo se u 2004. godinu, kada je Ford obustavio proizvodnju Focusa RS, senzacionalno brzog i agresivnog automobila, koji je zbog visokih troškova ručne izrade gomilao gubitke od 4500 funti po automobilu. No fanovi RS-a zahtijevali su novoga predstavnika i već su 'bacili oko' na aktualni model Fieste ST. Pitali su se kako bi izgledala s proširenom karoserijom i 'nabrijana' sa serijska 152 na barem deset 'konja' više.

Author: Ford foto: Ford

Na ženevskom salonu 2004. godine Ford je fanovima dao točno ono što su željeli. Inspiriran Fiestom Rallye koncept iz 2002. godine, prototip Fieste RS imao je znatno veće rubnjake blatobrana, masivne aluminijske naplatke 'zakucane' pod njih, agresivne branike i dvije bijele crte po uzoru na Ford GT. Ford je bio ozbiljan u vezi s proizvodnjom ovog automobila, a šef Odjela RS u tome razdoblju bio je Jost Capito, koji je nposlije doveo Volkswagen do dominacije u WRC-u.

Author: Ford foto: Ford

Capito je primijetio kako su fanovi RS-a zapravo ljubitelji 'hot hatcheva' te da će finalni proizvod morati imati jednako agresivan styling kao i koncept, da bi mogao konkurirati za mjesto u RallyeSport kući slavnih. Unatoč velikom interesu, Ford nije mogao napraviti isplativu računicu, osobito nakon financijskoga gubitka koji si je zadao Focusom RS.

Author: Ford foto: Ford

Projekt je nevoljko konzerviran i sljedećih pet godina Ford nije koristio oznaku RS, sve do druge generacije hiperagresivnoga Focusa RS. Zanimljivo je kako je koncept Fieste RS bio toliko dobar da je Ford primijetio lagani pad potražnje za Fiestom ST. Nažalost, Fiesta RS nikada nije zaživjela u serijskoj proizvodnji.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.