Početna Moto 3527 pregleda

Motocikl s ogromnim V10 motorom srušio brzinski rekord

FOTO: Youtube

Ugurati tako nešto u motocikl i učiniti ga sposobnim za vožnju čini se kao nemoguća misija, no britanski inženjer je uspio mnogo više od toga...

Prije nekoliko tjedana je Allen Millyard, svjetski poznati uradi-sam stručnjak za proizvodnju unikatnih motocikala ponovno dospio na naslovnice auto i moto portala diljem svijeta svojim novim pothvatom. Ovoga puta se radilo o brzinskom rekordu kojeg je oborio u paru s TV voditeljem Henryjem Coleom. Riječ je o svjetskom rekordu za "najveću brzinu postignutu na motociklu na kojem se voze dvije osobe".

Author: Youtube foto: Youtube

No još interesantniji od samog rekorda je motocikl koji je za to korišten. Radi se o zloglasnom Millyard Viper V10 motociklu kojeg je Allen Millyard "sklepao" koristeći originalni motor iz Dodge Vipera. Za one koji nisu upućeni, objasnit ćemo da je Viper bio supersportski američki automobil koji se proizvodio između 1991. i 2017. godine, a najpoznatiji je bio po svojem brutalnom ogromnom motoru koji ima veću zapreminu i od onoga u Bugattiju Chironu. Naime V10 motor je ovisno o izvedbi imao obujam do 8,4 litre, najveći ikad među modernim automobilima. Od cestovnih auta samo je Bugatti Royale od prije skoro 100 godina imao veći obujam. 

Allen Millyard je u svoj motocikl ipak ugradio najmanji motor Vipera s obujmom od "samo" 8 litara. Ugurati tako nešto u motocikl i učiniti ga sposobnim za vožnju čini se kao nemoguća misija, no britanski inženjer ne da je samo to uspio već je uspio svojim motociklom čak i srušiti brzinski rekord. 

Author: Youtube foto: Youtube

Ako volite motocikle vjerojatno znate i za Millyardov YouTube kanal, koji je jedna od onih stvari zbog kojih je pravom ljubitelju motocikala naprosto drago što internet postoji. Upravo na njemu je Millyard sada objavio opširan video koji pokazuje kako je pripremao motocikl za pothvat te samo rušenje rekorda koji sada iznosi 295,3 km/h. Ako vam se to čini ničim premalom brzinom za rekord na motociklu, razuvjerit će vas Guinnessova knjiga rekorda u kojoj stoji da je aktualni rekord za "ovu disciplinu" 291,98 km/h i da je postavljen 2011. godine. Na internetu se može naći i podatak da je Britanac Alec Phillips sa suvozačem 2021. u Ukrajini jurio 301,2 km/h no taj rekord nije službeno priznat. Ne zna se hoće li biti i Millyardov, no to je ionako manje bitno...

Millyard Viper V10 je napravljen još prije petnaestak godina. Teži oko 600 kilograma, a snaga mu je 500 KS. Millyard tvrdi da motocikl može postići i 400 km/h, a najveća izmjerena brzina na njemu je do sada 333 km/h. Naravno, samo s vozačem. Usput rečeno, apsolutni svjetski brzinski rekord za motocikl iznosi 605.697 km/h!

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.