Početna Novosti 28 pregleda

Auti budućnosti nikamo neće moći bez interneta

ELEKTROMOBILNOST

Čekaju se baterije dosega minimalno 300 km do 2020. godine, a električna vožnja zahtijeva umrežavanje tehnologija i usluga

Bosch vjeruje u budućnost električnog pogona. „Elektromobilnost je trenutno i dalje samo niša, no nakon 2020. vrlo je moguće da postane i masovno tržište“, rekao je dr. Volkmar Denner, predsjednik upravnog odbora kompanije Robert Bosch GmbH na panel diskusiji na temu „perspektiva istraživanja i razvoja elektromobilnosti” u Berlinu u ponedjeljak navečer. Kako bi se prilagodio tom razvoju Bosch sada uvodi tehnologiju budućnosti u serijsku proizvodnju. Bosch trenutno pruža podršku prvim projektima serijske proizvodnje kao što je Fiat 500e te proizvodi komponente za napredne plug-in hibridne pogone Porschea i drugih proizvođača automobila. Ovaj tip električnog pogona sve je popularniji među kupcima. Uzimajući u obzir budućnost, svake godine Bosch ulaže oko 400 milijuna eura u istraživanje i razvoj elektromobilnosti. Fokus je na onome što će kupcima svakodnevno koristiti: „Očekujem da će do 2020. električni automobili imati domet od barem 300 kilometara”, rekao je Denner.

Denner je također naglasio da će se elektromobilnost proširiti na više od vozila: „Električna vozila bit će povezana vozila koja izmjenjuju informacije sa svojom okolinom. Ova povezivost poboljšava kako sigurnost, tako i udobnost vozača”. Međutim, trenutno ne postoji opći standard za razmjenu podataka. Tek kad sva vozila budu koristila ista komunikacijska sučelja bit će moguće usluge učiniti dostupnima svim vozačima. Grupa Bosch se također priprema za budućnost u tom pogledu. Denner je dao primjer projekta Hubject u kojem Bosch pomaže uspostaviti sveobuhvatnu infrastrukturu za punjenje električnih vozila. U tome se perspektiva širi izvan Njemačke. U rastućim megagradovima na tržištima u nastajanju elektromobilnost spojena s inteligentnom mrežom mogla bi pomoći u rješavanju mnogih problema.

U sljedećih nekoliko godina treba se suočiti s jednim izazovom: „Da bismo postigli vrstu rješenja koju elektromobilnost zahtijeva, potrebni su nam dobro obrazovani zaposlenici“, rekao je Denner. S tim ciljem Bosch je aktivan u inicijativama kao što su partnerstva između Centra za energetsku elektroniku Robert Bosch i sveučilišta u Reutlingenu i Stuttgartu. Denner je objasnio da bi druge institucije visokog obrazovanja, kao i organizacije za osposobljavanje trebale uključiti elektromobilnost u svoje kurikulume. U tom kontekstu također je naglasio potrebu povećanja broja žena u tehničkim zanimanjima.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.