Početna Novosti 925 pregleda

BMW odlučio: Benzinski M3 će preživjeti!

FOTO: BMW

Prema objavi na BMW blogu, bavarski će proizvođač predstaviti sljedeću generaciju benzinskog M3, nazvanu G84, oko 2027. ili 2028. godine

BMW je već ranije najavio svoje planove za potpuno električni M3 koji će se temeljiti na njihovoj novoj platformi Neue Klasse. Pritom je bilo neizvjesno hoće li se u budućnosti zbog toga zadržati i klasični M3 s motorom na unutarnje izgaranje.

Prema objavi na BMW blogu, bavarski će proizvođač predstaviti sljedeću generaciju benzinskog M3, nazvanu G84, oko 2027. ili 2028. godine.  Ovaj novi model će nastaviti koristiti postojeći trolitreni twin-turbo motor sa šest cilindara. No on će se morati  modificirati kako bi se uskladio s budućom Euro 7 normom, a jedna od opcija za to je i elektrifikacija nekom vrstom hibridnog sustava. 

Author: BMW foto: BMW

Otkriveno je i nekoliko drugih detalja o G84 M3. Auto će se vjerojatno temeljiti na istoj CLAR modularnoj platformi kao i drugi modeli serije 3. Prema istom izvoru M4 neće dobiti nasljednika, pa tako u budućnosti neće biti coupe verzije s dvoja vrata. 

Nedavno je BMW predstavio dorađenu verziju M4, a u nadolazećim mjesecima bit će predstavljen i modificirani M3. Ova dva modela ostat će u proizvodnji do proljeća 2027.

Author: BMW foto: BMW

Prerano je reći koliko dugo će se G84 M3 zadržati na tržištu. Njegov životni ciklus može ovisiti o popularnosti električnog M3, kao i o budućim propisima o emisijama štetnih plinova. No moguće je da će to ujedno biti i posljednji M3 s motorom s unutarnjim izgaranjem.

Što se tiče električnog M3, BMW je potvrdio da platforma Neue Klasse podržava snagu do 1.360 KS i ugradnju do četiri pojedinačna motora. Stoga bi novi električni M3 mogao biti izuzetno snažan. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.