Početna Novosti 1122 pregleda

Čak 73 posto vozača tipka po mobitelu tijekom vožnje

Korištenje mobitela u vožnji
FOTO: Igor Kralj/PIXSELL

Obilježavanjem "Dana bez mobitela u prometu" 2. travnja počela je kampanja usmjerena na to da se smanji korištenje mobilnih telefona tijeko vožnje

Dan bez mobitela u prometu obilježili smo jučer, 2. travnja, na datum koji je uistinu u svijetu bio i posljednji datum bez mobitela u prometu. Prvi poziv mobilnim uređajem uspostavljen je, naime, 3. travnja 1973., kad je s ulica Manhattana u New Yorku to uspjelo američkom inženjeru kompanije Motorola Martinu Cooperu s njegova prvog prototipa uređaja mobilnog telefona. Cooper je nazvao kolegu konkurentske kompanije AT&T Joela Engela čime je taj poziv ušao u povijest mobilnih komunikacija, a telekomunikacijska industrija počela doživljavati procvat i do danas nezaustavljivi rast. Telekomunikacijska je revolucija potpuno promijenila ne samo načine komunikacija u cijelom svijetu nego i na svim razinama utjecala na svakodnevni život svih. Jedna od najizraženijih negativnih posljedica (uz brojne pozitivne) je korištenje mobilnog telefona u prometu, bez obzira jesu li sudionici u prometu vozači, pješaci, motociklisti, romobilisti ili biciklisti.

Prema istraživanju provedenom 2022. u okviru projekta Dan bez mobitela u prometu, ujedno i prvom takvom u Hrvatskoj tijekom vožnje u rukama mobilni telefon koristi 73 posto vozača, na biciklu 21,4 posto biciklista, a na pješačkim prijelazima prometnica 65,5 posto pješaka.

Author: Jovica Drobnjak foto: Jovica Drobnjak

Vozači koji po mobitelu tijekom vožnje tipkaju poruke ili pretražuju po ekranu reagiraju tri puta sporije od vozača koji nemaju mobilni uređaj u rukama za volanom. Reakcija vozača s mobitelom u vožnji na bilo koju od prepreka ili događaja na cesti je usporenija za 2,5 sekunde, pokazala su istraživanja. Vrijeme je to u kojem vozilo pri brzini od 50 km/h prijeđe 70 metara bez kontrole vozača, ili drugim riječima širinu 12 pješačkih prelaza! Pri brzini od 100 km/h vozilo s vozačem kojem je pažnja na mobitelu je bez kontrole skoro 150 metara. To su sekunde u kojima se dogodi nesreća koja je bez distrakcije mobilnog uređaja mogla biti izbjegnuta.

Policija prosječno godišnje u Hrvatskoj tijekom redovnih kontrola prometa s mobitelom za volanom uhvati oko 50 tisuća vozača. Distrakcija zbog mobitela u prometu jedna je od najvećih distrakcija, nije samo vizualna zbog skretanja pogleda s ceste, nego je istodobno kognitivna jer su misli fokusirano potpuno od prometa, zatim fizička je vozač nema obje ruke na volanu te je i zvučna, jer zagušuje druge u prometu važne signalne zvukove trube i znakove upozorenja, poput sirena. Stručnjaci tvrde da je mobitel za volanom poput gledanja dva TV ekrana istodobno ili vožnje u pijanom stanju, smanjene percepcije kakvu čovjek ima s promilom alkohola u krvi.

Korištenje mobitela u vožnji | Author: Igor Kralj/PIXSELL foto: Igor Kralj/PIXSELL

„Mobitel u prometu smanjuje koncentraciju, a dovoljna je sekunda da se dogodi teška prometna nesreća. Korištenje mobitela je distrakcija kao i neprilagođena brzina, alkohol i nekorištenje sigurnosnog pojasa te je mobitel jedan od četiri ubojice u prometu. S preventivnim aktivnostima krećemo od vrtićke dobi, a roditelje podsjećam da oni svojim ponašanjem daju primjer djeci“, rekla je Ivana Radić, voditeljica Službe za javni red i sigurnost PU požeško-slavonske na početku obilježavanja nacionalnog Dana bez mobitela u prometu. Kampanja je ove godine startala u Požegi, gradu koji provodi odlične preventivne akcije prometne sigurnosti.

Policijska uprava požeško-slavonska organizirala je tim povodom edukativnu i preventivnu kontrolu sudionika u prometu, a oni koji nisu imali evidentiranih prometnih prekršaja dobili su na poklon handsfree uređaje za telefoniranje u automobilu bez držanja mobitela u ruci.

Author: Jovica Drobnjak foto: Jovica Drobnjak

Alen Ostojić, predsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti (HUMS), koja je nositelj ovogodišnje sedme kampanje Dan bez mobitela u prometu, naglasio je da ova kampanja nije usmjerena protiv mobitela jer su oni alat bez kojega ne možemo.

„No, postoji i tamna strana korištenja mobitela, a to je činjenica da je mobitel danas visoko na ljestvici uzroka prometnih nesreća u Hrvatskoj. Svi dobro znamo da na prometne nesreće utječu tri čimbenika: vozilo, čovjek i cesta. Ovom kampanjom HUMS želi utjecati na čovjeka, to jest na podizanje svijesti da je korištenje mobitela u prometu opasno. Samo dvije sekunde nepažnje u vožnji za dvadeset puta povećava opasnost da ćete izazvati sudar. Niti jedan poziv i niti jedna poruka nije vrijedna ljudskog života“, rekao je Ostojić.

Author: Jovica Drobnjak foto: Jovica Drobnjak

Zvonko Šimunović, predsjednik Autokluba Požega, lokalne organizacije HAK-a koja se pridružila ovoj akciji, naglasio je kako je na cestama svakodnevno sve veći broj vozača i sigurnost prometa je ugrožena. Podsjetio je na istraživanje provedeno lani u okviru projekta Dan bez mobitela u prometu, koje je pokazalo da 73 posto vozača tipka na mobitel u vožnji te stoga reagiraju tri puta sporije na opasnost na cesti: „Za dvije i pol sekunde, dok je pažnja vozača na mobitelu, vozilo pri brzini od 50 kilometara na sat prijeđe 70 metara, a pri brzini od sto kilometara na sat prijeđe 150 metara“, iznio je podatke Zvonko Šimunović.

Zaustavljenim vozačima poklone PU požeško-slavonske dijelili su, uz pripadnike policije, i zamjenik požešlo-slavonske županice Ferdinand Troha te zamjenik požeškog gradonačelnika Borislav Miličević, koji su kao predstavnici lokalne vlasti također podržali kampanju osvješćivanja o opasnostima korištenja mobitela u prometu.

Author: Jovica Drobnjak foto: Jovica Drobnjak

Kampanja Dan bez mobitela u prometu provodi se tijekom cijele godine. Nastavlja se u Novalji na Pagu u okviru konferencije Urbana sigurnost, u Opatiji u okviru konferencije Hrvatski dani sigurnosti, a završnica će biti u Zagrebu sa već tradicionalnom konferencijom Mi i naši gadgeti u prometu, kojoj je ovogodišnja tema Profesionalni vozači dostavnih i velikih vozila, a raspravljat će se o izazovima komunikacije i prometne sigurnosti dok su na terenu.

 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Autostart.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Autostart.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • mijaooo

    Rekorder kojega sam ja vidio vozio je u ZG, Vukovarskom, oko 40-50. Imao je na uhu mobitel, na volanu prelistavao neke papire i u desnoj imao olovku.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.