Početna Novosti 3055 pregleda

Elon Musk: Nova Tesla će do 100 km/h ubrzati za 1 sekundu

FOTO: Tesla

Musk se na X-u potrudio reklamirati Teslin budući proizvod koji navodno stiže krajem godine i iznio neke nevjerojatne tvrdnje

Tesla je još 2017. godine predstavila prototip druge generacije Roadstera. Šest i pol godina kasnije serijskog automobila još nema, no posljednjih dana su se ponovo počele širiti vijesti o njemu, prvenstveno potaknute Muskovim postovima na društvenoj mreži X. 

Author: Tesla foto: Tesla

Musk se na X-u potrudio reklamirati Teslin budući proizvod i iznio neke nevjerojatne tvrdnje. Između ostalog ustvrdio je da "nikada više neće postojati ovakav automobil, ako ga uopće možete nazvati automobilom." Na to je dodao i konkretan podatak: "Mislim da ima šansu da postane najnevjerojatniji proizvod svih vremena." 

Teslini najviši čelnici su spomenuli da je dizajn dovršen i da ćemo vidjeti proizvodni model krajem godine. Cilj je započeti s isporukama kupcima u nekom trenutku 2025. godine, ali znajući koliko proizvodi u Tesli mogu kasniti u odnosu na najave, u ovo ne možemo biti previše sigurni.

Prilikom prvog predstavljanja Roadstera Tesla je tvrdila da postiže 60 mph (96 km/h) za 1,9 sekundi i ubrzava 0-100 mph (0-160 km/h) za 4,2 sekunde, s vremenom na četvrt milje od 8,8 sekundi. Također su obećali da će premašiti 400 km/h maksimalne brzine. To su performanse na razini Nevere. No kroz godine koje su uslijedile Musk je na društvenim mrežama objavljiva nove nevjerojatne tvrdnje. 

Author: Tesla foto: Tesla

Stari tweet koji je objavio Musk u lipnju 2018. govorio je o opciji SpaceX-a s "10 malih raketnih potisnika koji su neprimjetno raspoređeni oko automobila. Ovi raketni motori dramatično poboljšavaju ubrzanje, najveću brzinu, kočenje i skretanje. Možda će čak omogućiti Tesli da leti", "izvalio" je Musk. U svibnju 2021. Musk je tvrdio da će automobil ubrzati od 0 do 60 mph za nevjerojatnu 1,1 sekundu. Budući da to nije bilo dovoljno ludo, sada Musk tvrdi će to ubrzanje ovaj auto obaviti za manje od 1 sekunde.

Author: X foto: X

Kao i obično s Muskovim obećanjima, uzmite ove tweetove s poslovičnom rezervom. Vjerovat ćemo mu tek kad vidimo. Ipak, mnoga luda obećanja Musk je i ostvario, tako da je sve moguće...

Author: Tesla foto: Tesla

Bez obzira na ubrzanje i druge specifikacije Roadster će očito sigurno na tržište. Tesla već prihvaća rezervacije za 50.000 dolara po automobilu. Ranije je najavljena i cijena od  200.000 do 250.000 dolara, no i to se danas čini znanstvenom fantastikom, s obnzirom na to da automboili mnogo slabijih performansi, poput Nevere, danas stoje i desetak puta više. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.