Početna Novosti 1448 pregleda

Otkazi za 3500 ljudi: Honda zatvara veliku tvornicu u Engleskoj

Honda

Neki mediji navode kako je jedan od faktora koji su doprinijeli Hondinoj odluci da se povuče iz Britanije i Brexit, iako Honda naglašava da su globalni trendovi razlog povlačenja i konsolidiranje proizvodnje u Japanu

Honda proizvela 100-milijunto vozilo | Author: Automotive Blog foto: Automotive Blog

Japanski proizvođač automobila Honda planira do 2022. godine zatvoriti svoju jedinu tvornicu u Britaniji i tako ukinuti 3500 radnih mjesta, što je s približavanjem Brexita još jedan u nizu udaraca automobilskoj industriji Ujedinjenoga Kraljevstva. Japanska kompanija prošle godine je u tvornici automobila Swindon proizvela 160.000 Hondi Civic, od čega je otprilike 90 posto plasirano u EU-u. Honda je jutros potvrdila te planove, o kojima su britanski mediji pisali već sinoć, nakon što je član parlamenta Justin Tomlinson izjavio kako je razgovarao s predstavnicima Honde, koji su kazali da se o tome konzultiraju s 'osobljem'. – Ne očekuje se gubitak nijednoga radnog mjesta, ni promjene u proizvodnji do 2021. godine – rekao je Tomlinson.

Honda ostaje u Velikoj Britaniji | Author: Auto start foto: Auto start

Katsushi Inoue, predsjednik Honde u Europi, poručio je u utorak ujutro: – U svjetlu promjena bez presedana, koje utječu na našu industriju, od vitalne je važnosti da ubrzamo našu strategiju elektrifikacije i u skladu s tim restrukturiramo globalne operacije. Kao rezultat toga morali smo donijeti ovu tešku odluku da se konzultiramo s našom radnom snagom o tome da bismo mogli pripremiti našu proizvodnu mrežu za budućnost – rekao je Inoue u priopćenju. Sindikat The Unite priopćio je kako će takav potez Honde predstavljati 'razoran udarac'.

– Automobilska industrija u UK-u u posljednjim dvama desetljećima bila je dragulj u kruni sektora proizvodnje i sada je dovedena na tako nisku razinu zbog kaotične breksitovske nesigurnosti, kreirane rigidnim pristupom koji je usvojila premijerka Theresa May – rekao je Des Quinn iz sindikata Unite. Osim što će prouzročiti ozbiljne posljedice radnicima i njihovim obiteljima, '...također će utjecati na tisuće radnih mjesta u produženom lancu opskrbe u cijeloj zemlji', dodao je. Glasnogovornik premijerke Therese May poručio je kako je jedino ispravno da se prije ikakvih komentara pričeka dok kompanija ne porazgovara sa svojim radnicima.

Honda i GM zajedničkim snagama razvijaju baterijske sustave | Author: Honda / GM foto: Honda / GM

U svom tweetu Tomlinson je kazao da Honda temelji takvu odluku na globalnim trendovima, a ne na Brexitu te da će se cijela proizvodnja za europsko tržište konsolidirati u Japanu 2021. godine. Automobilska industrija općenito se suočava s padom potražnje u Kini i sve slabijom prodajom dizelskih vozila, a Hondina tvornica u Swindonu proizvodi i  turbobenzinsk VTEC , ali i dizelske motore i-DTEC. Neki mediji, međutim, navode kako je jedan od faktora koji je doprinio odluci Honde da se povuče iz Britanije i Brexit, jer je taj proizvođač automobila zabrinut zbog mogućeg uvođenja carina nakon što Britanija napusti EU.

Konkurentski japanski proizvođač automobila Nissan početkom mjeseca naveo je Brexit kao jedan od razloga za otkazivanja planirane izgradnje njihovog terenskog vozila X-Trail u Sunderlandu. Toyota i Jaguar Land Rover su također izrazili zabrinutost u vezi s rizicima od Brexita bez dogovora s EU-om u sljedećim mjesecima. Prošlog tjedna Ford je upozorio da bi odlazak iz EU-a bez dogovora bio 'katastrofalan'.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.