Početna Novosti 445 pregleda

I SAD se pridružuje Europi u zabrani benzinaca i diezalša

FOTO: Dreamstime

Prema propisima od 2035. godine smjeti će se prodavati samo novi električni i plug-in hibridni automobili

Nakon Kalifornije još jedna savezna država SAD-a najavila je da će zabraniti prodaju novih automobila koje pokreću benzinski i dizelski motori. Oregon je donio set propisa kojima će se zabraniti prodaja novih automobila, SVU-ova i pick-up kamioneta od 2035. godine. 

Prema propisima od 2035. godine smjeti će se prodavati samo novi električni i plug-in hibridni automobili te teški pick-up kamioneti s benzinskim ili dizelskim motorima. Još jedna "rupa" u propisima je utješna za one stanovnike Oregona koji ne vjeruju u električnu budućnost. Naime zabranjena je samo prodaja na teritoriju ove savezne države, ne i uvoz, pa bi u teoriji svatko mogao otiči auto salon izvan Oregona, kupiti auto kakav želi i registrirati ga u Oregonu.

  Author: Handout/REUTERS/PIXSELL foto: Handout/REUTERS/PIXSELL

Propisi stupaju na snagu odmah, a to znači da uskoro počinje razdoblje prilagodbe u Oregonu. Prva faza će nastupiti 2026. kada će se od prodavatelja tražiti da prodaju najmanje 35 posto novih električnih automobila. 

Kalifornija je bila prva američka savezna država koja je po europskom uzoru najavila zabranu prodaje novih električnih benzinaca i dizelaša od 2035. godine, a mnoge druge američke savezne države razmatraju slične mjere.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.