Početna Novosti 1979 pregleda

Kraj vožnji pod utjecajem alkohola: Svi auti će imati alkotester

Alkotester kao obavezna oprema

U budućnosti bi se u aute trebale ugrađivati i crne kutije....

Alkotester kao obavezna oprema | Author: Dusko Jaramaz/PIXSELL foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Vožnja pod utjecajem alkohola čest je uzrok prometnih nesreća, a da bi se tomu stalo nakraj Europsko vijeće za sigurnost u prometu razmatra prijedlog uvođenja alkotestera kao obvezne dodatne opreme u sve automobile, od 2022. godine. Tako bi vozaču koji je popio više alkohola nego što je zakonom dozvoljeno bila onemogućena vožnja. Osim toga prijedloga, na razmatranju su i brojni drugi, od kojih valja izdvojiti crnu kutiju, limitator brzine i automatsko kočenje u slučaju opasnosti.

prva pomoć SIGURNOST Riskirate kaznu: Imate li ispravnu kutiju za prvu pomoć?

Prometni znakovi | Author:

Crna kutija bi trebala, baš kao i u avionima, bilježiti sve radnje koje su se dogodile neposredno prije prometne nesreće. Tako bi se olakšalo utvrđivanje uzroka prometne nesreće. Limitator brzine bi trebao funkcionirati tako da senzor prepozna znakove ograničenja brzine i onemogući bržu vožnju od propisane. Ovaj bi se sustav, za razliku od drugih, mogao potpuno ugasiti pritiskom na gumb. Europski će parlament razmotriti ove, ali i sve ostale prijedloge, a konačnu odluku o tome treba donijeti krajem rujna.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.