Početna Novosti 89 pregleda

Maketa po kojoj istovremeno vozi 20 vlakova na 1050 metara mini tračnica

MAKETA ŽELJEZNICE U HRVATSKOJ
Vidi galeriju 1/7
Maketa po kojoj istovremeno vozi 20 vlakova na 1050 metara mini tračnica Maketa po kojoj istovremeno vozi 20 vlakova na 1050 metara mini tračnica Maketa po kojoj istovremeno vozi 20 vlakova na 1050 metara mini tračnica Maketa po kojoj istovremeno vozi 20 vlakova na 1050 metara mini tračnica Maketa po kojoj istovremeno vozi 20 vlakova na 1050 metara mini tračnica Maketa po kojoj istovremeno vozi 20 vlakova na 1050 metara mini tračnica Maketa po kojoj istovremeno vozi 20 vlakova na 1050 metara mini tračnica

Najveća maketa željeznice jugoistočne Europe postala je turistički dragulj Zagreba. Turisti od Sjedinjenih Američkih Država do Novog Zelanda, u posjetu glavnom hrvatskom gradu, rado obilaze i maketu Backo Mini Express

Samo četiri mjeseca od kada je otvorena, Backo Mini Express, najveća maketa željeznice jugoistočne Europe, smještena u zagrebačkoj Gundulićevoj ulici br. 4, postala je pravi turistički dragulj glavnog grada, ali i kontinentalne Hrvatske. Globalna zainteresiranost za ovu malu zagrebačku oazu velike kreativnosti i ručnog rada, koja je iznjedrila na 75 četvornih metara, najveću u ovom dijelu Europe, maketu po kojom prometuje od nedavno čak 102 vlaka osam sati svakog dana, bila je vidljiva već na samom otvorenju kada su medijske novinarske ekipe iz daleke Kine popratile naš projekt te poslale u istočnu Aziju vijesti o ovom jedinstvenom sadržaju na prostoru Hrvatske.

MAKETA ŽELJEZNICE U HRVATSKOJ | Author: Backo Mini Express foto: Backo Mini Express

U maketi kojom istovremeno može bez ikakvih kvarova ili sudara voziti 20 vlakova, za što je postavljeno čak 1.050 metara mini – tračnica, dio kojih je ukopan i deset centimetara u pod, a neke se nalaze i na visini od tri metra, s radošću uživaju i djeca.

Od kada smo krenuli kao stalni postav otvoren svakog petka i subote, dnevno nas posjećuje oko 70 zainteresiranih građana, što odraslih, što djece. Imali smo i organizirane posjete raznih udruga, škola i organizacija, a od svibnja k nama sve više "navraćaju" i strani gosti koji dolaze u Zagreb. Tako smo zabilježili posjet gostiju iz Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Skandinavije, Slovenije, ali imali smo i posjetitelja iz Novog Zelanda. – ističe g. Antun Urbić, idejni začetnik i voditelji projekta Backo Mini Express.

MAKETA ŽELJEZNICE U HRVATSKOJ | Author: Backo Mini Express foto: Backo Mini Express

Ujedno je i naglasio kao je njegova želja da Backo Mini Express postane prepoznatljiv turistički proizvod ne samo Zagreba, nego i Hrvatske, prostor u kojega će odrasli i djeca s radošću "trošiti" vrijeme gledajući zaljubljeno u vlakove, bez obzira što današnja tehnologija, internet, svijet pametnih telefona, te brojni gadgeti nude sasvim drugačiji način zabave.

MAKETA ŽELJEZNICE U HRVATSKOJ | Author: Backo Mini Express foto: Backo Mini Express

Backo Mini Express je planiran i realiziran kao projekt u kojemu svatko može pronaći svoj komadić radosti i sreće. Svojim dimenzijama te sadržaju koji je umanjeni prikaz stvarnog života u omjeru 1:87, spada među 20 najvećih u Europi. Plod je isključivo ručnog rada i velikog maketarskog zalaganja idejnog začetnika projekta Antuna Urbića i još četvorice djelatnika makete te je u 80 posto svog sadržaja izvorni hrvatski proizvod.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.