Početna Novosti 26821 pregleda

Mate Rimac: Ubrzanje do 100 za manje od sekunde je moguće, ali...

FOTO: Zvonimir Barišin/PIXSELL

"To je moguće s potisnicima. Napravili smo simulaciju", napisao je Mate u komentaru na Facebooku

Izvršni direktor Tesle Elon Musk iznio je radikalnu tvrdnju o da će novi Roadster ubrzavati od 0-60 mph (0-96 km/h) za manje od jedne sekunde. Elon Musk je i ranije na društvenim mrežama iznosio nevjerojatne tvrdnje koje se nisu obistinile, pa rijetko tko vjeruje da će se ovo i dogoditi. No izvršni direktor Bugatti-Rimca, Mate Rimac, vjeruje da je tako nešto moguće. 

Na pitanje, smatra li da je tvrdnja o ubrzanju do 100 km/h ispod jedne sekunde vjerodostojna, Rimac je odgovorio iznenađujuće potvrdno. "To je moguće s potisnicima. Napravili smo simulaciju", napisao je Mate u komentaru na Facebooku.

Author: Josip Regovic/PIXSELL foto: Josip Regovic/PIXSELL

No uz postizanje ovakvog nevjerojatnog ubrzanja idu i problemi, tvrdi Rimac. 

"Problem je što ispustite zrak za dvije do tri sekunde i onda imate puno tereta kojeg vozite sa sobom (spremnici, kompresor, ventili, mlaznice itd.)", napisao je Rimac osvrćući se na mogućnost da će automobil imati potisnike s komprimiranim zrakom. "Isto je s ventilatorima, oni vam samo daju više prianjanja, ali trebate otprilike 30.000 Nm na kotačima da biste do 100 km/h ubrzali ispod jedne sekunde. To znači da su vam potrebni masivni motori, pretvarači, mjenjači, pogonska vratila...", dodao je Rimac.

Rimac također napominje da automobil za ovakvo postignuće mora biti "super lagan", što inače nije standard za električne automobile. Čak i njegov hiperautomobil Nevera—koji postiže 100 km/h manje od dvije sekunde teži 2300 kilograma. 

Author: Rimac Automobili foto: Rimac Automobili

"Dakle, potisnici su zapravo jedini način, ali donose i mnogo loših strana", zaključio je Rimac. 

Izvršni direktor Tesle Elon Musk napisao je 2018. na društvenim mrežama da će Roadster imati "10 malih raketnih potisnika neprimjetno raspoređenih oko automobila". Uz tako nešto suludo ubrzanje bilo bi u teoriji moguće, no prilično je izvjesno da bi tako nešto teško homologaciju na cestovnom autu. 

Author: Tesla foto: Tesla

Morat ćemo pričekati i vidjeti hoće li se Elonove tvrdnje obistiniti. Novi Tesla Roadster će navodno debitirati kasnije ove godine, a kako bi zaista do 100 km/h ubrzavao ispod 1 sekunde Musk će morati napraviti pravo čudo. Nekako smo skeptični oko toga, no kod Muska se nikada ne zna...

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.