Početna Novosti 15264 pregleda

Ne da se ni nakon 47 godina: Rusi obnovili Ladu Nivu

FOTO: LADA

Najvažnija novost na Nivi Legend (kako se model danas zove) je jedna od najosnovnijih i najvažnijih sigurnosnih značajki koja na zapadnim autima serijski postoji već desetljećima - ABS

Klasična Lada Niva je očito neuništiva. Prodaje se već 47. godina, a da će tako ostati sigurno još neko vrijeme svjedoče i najnovija ažurirana za novu modelsku godinu. Najvažnija novost na Nivi Legend (kako se model danas zove) je jedna od najosnovnijih i najvažnijih sigurnosnih značajki koja na zapadnim autima serijski postoji već desetljećima - ABS sustav protiv blokiranja kotača.

Author: LADA foto: LADA

Ipak, ovo nije prvi put da Niva ima ABS. Naime, Niva je već ranije imala ABS sustav, no Lada je sredinom 2022. godine zbog nedostatka dijelova bila je prisiljena odustati od ove opreme, a dijelova je ponestalo zbog sankcija Rusiji nakon napada na Ukrajinu. Od tada Niva nije imala ni zračne jastuke jer su i te komponente Rusi do tada uvozili. 

Author: LADA foto: LADA

Ovo nije jedina novost koju je Niva Legend dobila za modelsku godinu 2024. Njen motor je ažuriran tako da je u skladu s Euro 5 propisima. To znači da su Rusi po ekološkim značajkama došli jednu stepenicu iza europskih propisa. Naime, kod nas je trenutno, aktualan Euro 6d, a Euro 5 standard je bio na snazi od 2009. do 2014. godine. Ipak, prelazak na Euro 5 ogroman je skok za Nivu, s obzirom na to da je odlazeći motor bio napravljen prema standardu Euro 2 uvedenom davne 1996. godine. 

Author: LADA foto: LADA

Nadogradnje Nive Legend dovele su do skoka početne cijene s 829.900 rubalja (8350 eura) na 927.500 rubalja (9340 eura).

Author: LADA foto: LADA

Mnogo novosti je dobila i modernija Lada Niva Travel. Ovaj SUV model je slabo poznat u Europi jer se ovdje nikada nije prodavao. Na tržište je stigao 1998. i kroz svoju povijest imao još nekoliko imena: VAZ-2123 do 2003., Chevrolet Niva do 2020, i Lada Niva do 2021. godine. I ovaj model je ponovo dobio ABS, a novosti su i tempomat, putno računalo, pozadinsko osvjetljenje instrumentne ploče i dvobojni aluminijski naplatci. Početna cijena za ovaj model također je malo skočila s 1.198.900 rubalja (12.075 eura) na 1.215.000 rubalja (12.237 eura). 

Author: LADA foto: LADA

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.