Početna Novosti 244 pregleda

Nissan električnim autom krenuo na polarnu ekspediciju!

FOTO: Nissan

Pustolovni par je krenuo sa Sjevernog pola, a ispred njih je 27.000 km puta kroz Sjevernu, Srednju i Južnu Ameriku kako bi do prosinca stigli do najzabačenijeg dijela svijeta – antarktičkog Južnog pola

Okruženi prostranim i ledom okovanim Arktičkim oceanom, pustolovni par Chris i Julie Ramsey krenuli su na željno iščekivanu ekspediciju od Sjevernog do Južnog pola. Nakon sveobuhvatnih sigurnosnih procjena, tim je krenuo u pustolovinu sa Sjevernog geomagnetskog pola. Na svojem će putovanju voziti prema jugu i prijeći 27.000 km kroz Sjevernu, Srednju i Južnu Ameriku kako bi do prosinca stigli do najzabačenijeg dijela svijeta – antarktičkog Južnog pola.

Iako nijedno vozilo dosad nije uspjelo proputovati ekstremnu rutu između dvaju polova, Nissanov tim odlučio je okušati sreću u 100 posto električnom vozilu. Chris i Julie odvažili su se na ovo putovanje s jasnom misijom: kako bi pokazali koliko pouzdana i uzbudljiva električna vozila mogu biti, pridonijeli njihovoj popularizaciji i ostvarili dobar učinak na klimu.

Ekspedicijska Ariya donekle je preinačena kako bi se lakše nosila s ekstremnim terenima koji čekaju britanski par. U kontekstu prilagodbi najviše se izdvajaju podignuti ovjes te lukovi blatobrana koji su prošireni kako bi se omogućila ugradnja golemih 39-inčnih guma na kojima će vozilo voziti po dubokom snijegu i arktičkom ledu. Na bateriji, motorima i sustavu pogona nisu rađene promjene. 

Author: Nissan foto: Nissan

Par će na putovanju kroz zabačena polarna područja sa sobom prevesti inovativnu jedinicu za obnavljanje energije koja uključuje produljivu vjetroturbinu i sklopive solarne ploče kako bi punili bateriju. Tako će ovaj prototip za punjenje baterije moći iskoristiti energiju očekivanog snažnog vjetra i dulje dane, dok će Chris i Julie za to vrijeme uživati u zasluženom predahu od vožnje izazovnim terenima. Tim se nada da će ove inovacije u pogledu punjenja baterija nadahnuti buduće polarne ekspedicije u električnim vozilima.

„Nakon četiri godine planiranja i napornih priprema, uzbuđeni smo što konačno možemo krenuti na putovanje od Sjevernog do Južnog pola”, komentirao je Chris na samom početku ekspedicije. „U proteklih 10 godina, Julie i ja odvažili smo se na nekoliko pustolovina s električnim vozilom, no nijedna nije bila tako velika, uzbudljiva i izazovna kao što je ova. Da bismo je realizirali, morali smo razmišljati drugačije, biti inovativni i udružiti snage s istomišljenicima. Naša ekspedicijska Ariya ima zabavne vozne osobine i pokazala se učinkovitom tijekom prvih 5000 km, koliko nam je trebalo da stignemo do polazne točke ove ekspedicije. Njezine su nas performanse uvjerile u to da možemo nadići svaku situaciju s kojom se suočimo u narednim mjesecima.” Julie dodaje: „Uzbuđeni smo što možemo podijeliti svoju pustolovinu s vama i pritom vam predstaviti sjajne ljude, zajednice i projekte koji pomažu prebroditi klimatsku krizu. Željeli bismo da se svi uključe u ovu ekspediciju. Pratite nas na našim kanalima na društvenim mrežama i postanite dio naše pustolovine!”

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.