Početna Novosti 1600 pregleda

Obvezno: Ovo trebate znati ako putujete autom u Francusku

1
Vidi galeriju 1/8
Obvezno: Ovo trebate znati ako putujete autom u Francusku Obvezno: Ovo trebate znati ako putujete autom u Francusku Obvezno: Ovo trebate znati ako putujete autom u Francusku Obvezno: Ovo trebate znati ako putujete autom u Francusku Obvezno: Ovo trebate znati ako putujete autom u Francusku Obvezno: Ovo trebate znati ako putujete autom u Francusku Obvezno: Ovo trebate znati ako putujete autom u Francusku Obvezno: Ovo trebate znati ako putujete autom u Francusku

Unatoč opasnosti da bi naplata ekoloških vinjeta mogla ugroziti transport i turizam, francuske vlasti uvele su obvezu isticanja ekološke vinjete za svaki automobil

1 | Author: Arhiva foto: Arhiva

Putujete li autom u Francusku, odnosno u neki od gradova poput Pariza, Lyona, Grenoblea, Lillea ili Strasbourga, bez obzira na zemlju registracije automobila obvezni ste zalijepiti ekološku vinjetu na prednje staklo. Postoji šest vrsta vinjeta, ovisno o godini proizvodnje, vrsti motora i ekološkim normama automobila.

1 | Author: Arhiva foto: Arhiva

Auti proizvedeni prije 1997. ne mogu dobiti nikakvu vinjetu, a to znači da im je zabranjen ulazak u središta navedenih gradova, kao i onima s vinjetom s oznakom 5. Unutar gradova postoje zone ZCR i ZPA, na koje se odnose stalne ili povremene zabrane prometa, ovisno o kakvoći zraka. Cijena vinjete je 3,70 eura, no da biste ju kupili trebate se registrirati na službenoj internetskoj stranici, poslati detaljne podatke o vozilu, registracijsku oznaku i skeniranu prometnu dozvolu.

1 | Author: Arhiva foto: Arhiva

Nakon online plaćanja vinjeta stiže na vašu kućnu adresu u roku desetak dana. Sasvim opravdano, mnogi smatraju kako je uvođenje ekoloških vinjeta prijetnja turizmu i transportu.

Francusku eko-vinjetu možete zatražiti ovdje: https://www.certificat-air.gouv.fr/en/demande

1 | Author: Arhiva foto: Arhiva

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.