Početna Novosti 338 pregleda

Od danas veće cestarine: Do Splita sada 200 kuna

FOTO: Pixsell

Od ponoći stupaju na snagu ljetne cestarine na hrvatskim autocestama, što znači poskupljenje oko 10 posto. Sezonske cestarine bit će na snazi tri mjeseca, odnosno do 14. rujna

Author: Pixsell foto: Pixsell

Poskupljenje se odnosi na prvu A, prvu i drugu skupinu vozila, a ove godine stupa na snagu više od dva tjedna prije nego lani. U Hrvatskim autocestama kažu kako je to zato što je i turistička sezona započela ranije. Tako ćemo, naprimjer, za vožnju od Zagreba do Splita sada plaćati 200 kuna, umjesto dosadašnjih 181 kunu, a od Zagreba do Rijeke 77 kuna, umjesto 70 kuna.

Author: Pixsell foto: Pixsell

U prvih pet mjeseci ove godine zabilježeno je 6 % više vozila. Autocestama je prometovalo više od 18 milijuna vozila. Oko 40 % ukupnoga godišnjeg prometa ostvaruje se u ljetnim mjesecima, a na pojedinim se autocestama broj vozila povećava do tri puta. Zato se uvođenjem sezonske tarife cestarina nadoknađuju povećani troškovi održavanja, sigurnosti, praćenja i upravljanja prometom, tvrdi HAC.

Author: Pixsell foto: Pixsell

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.