Početna Novosti 599 pregleda

Od danas važna promjena za vozače. Kazne su i do 15.000 kuna

FOTO: Marko Lukunic/PIXSELL

Novčanom kaznom u iznosu od 1000 kuna kaznit će se za prekršaj vozač, no je vozilo vlasništvo obrta kazne idu i do 15.000 kn

Kao i svake godine, od 15. studenog na snagu stupa velika promjena za većinu vozača u Hrvatskoj, obavezna zimska oprema na vozilima . Obaveza će trajati do 15. travnja iduće godine. 

Zimska Oprema je obavezna na dionice većine autocesta i većine državnih cesta koje se nalaze u kontinentalnom dijelu Republike Hrvatske za sve vrste motornih vozila, bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika. U prijevodu to znači da automobil mora imati zimsku upremu na većini važnijih cesta u Hrvatskoj bez obzira na vremenske uvjete, temperaturu ili stanje kolnika. 

Savjeti za promjenu zimskih guma | Author:

Na ostalim, manje važnim i prometnim cestama kao i na cestama u toplijim krajevima Hrvatske zimska oprema je obavezna samo u zimskim uvjetima, , kad je kolnik prekriven snijegom ili kada je na njemu poledica.

Zimskom opremom se smatraju 4 zimske (ili M+S) gume montirane na vozilo ili 4 ljetne gume s dubinom profila od najmanje 4 mm i s lancima za snijeg spremnim za montažu na pogonske kotače. 

Novčanom kaznom u iznosu od 5000 do 15.000 kuna kaznit će se pravna ili fizička osoba obrtnik ako naredi ili dopusti da se u prometu na cestama koristi vozilo koje nema propisanu zimsku opremu ili teretni automobil s priključnim vozilom. Za isti prekršaj kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1500 do 5000 kuna i odgovorna osoba u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave. Novčanom kaznom u iznosu od 1000 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako upravlja vozilom suprotno odredbama ovoga članka.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.