Početna Novosti 21 pregleda

Oslo postaje prvi grad u kojem će biti zabranjeni automobili

GRAD BEZ AUTA

Iako su neki gradovi uvodili privremene zabrane za automobile, Oslo će biti prvi u čiji centar automobili uopće neće smjeti. Ovu odluku planiraju provoditi od 2019.

Kako bi smanjili zagađenje,  automobilima će od 2019. godine biti zabranjen ulazak u središte Osla, odlučili su lokalni političari ovaj tjedan, a kako piše portal 24sata, radi se o prvoj općoj i trajnoj zabrani za automobile u nekom europskom glavnom gradu. 

Novo gradsko vijeće kaže da će njihov plan biti od koristi za sve građane, iako vlasnici trgovina kažu da će njima patiti posao. 

- Želimo imati centar bez automobila. Želimo da grad bude bolji za pješake i bicikliste. Bit će bolji za trgovce i za sve - rekla je Lan Marie Nguyen Berg, koja je vodila pregovore za stranku Zelenih.

Do uvođenja zabrane, grad će izgraditi barem 60 kilometara biciklističkih staza i uložiti u javni prijevoz. 

U centar će i dalje moći autobusi i tramvaji, a naći će se i rješenje za vozila koja prevoze hendikepirane ljude te za dostavu robe.

Inače, grad 2019. očekuju novi lokalni izbori, a na ovima su vlast u gradu preuzeli Laburistička stranka, Zeleni i Socijalistička ljevica

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.