Početna Novosti 15 pregleda

Pogoršanje stanja sigurnosti cestovnog prometa

PROMET I SIGURNOST
Vidi galeriju 1/3
Pogoršanje stanja sigurnosti cestovnog prometa Pogoršanje stanja sigurnosti cestovnog prometa Pogoršanje stanja sigurnosti cestovnog prometa

Zabrinjavajući je trend porasta prometnih nesreća te poginulih i ozlijeđenih osoba u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Broj poginulih osoba u prometnim nesrećama sada je veći za 35 osoba ili 15% više nego u istom razdoblju 2014.

Na području Republike Hrvatske u devet mjeseci 2015. godine evidentiran je veći broj prometnih nesreća te poginulih i ozlijeđenih osoba u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Posebice zabrinjava povećanje broja poginulih osoba u prometnim nesrećama za 35 osoba ili 15% više nego u istom razdoblju 2014. godine (2015. poginulih je 263, a 2014. 228).

Analizirajući prometne nesreće vidljivo je da se najteže prometne nesreće događaju zbog ljudskih grešaka, odnosno grubog kršenja prometnih pravila i nepoštivanja prometne signalizacije. I dalje je glavni uzrok smrtnog stradavanja kretanje nepropisnom, odnosno brzinom neprimjerenom uvjetima na cestama.

PROMET I SIGURNOST | Author: Hrvoje Jelavić/PIXSELL foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Kako bi se zaustavio i smanjio ovaj negatvan trend, Ravnateljstvo policije i policijske uprave planira poduzeti niz aktivnosti od kojih posebno izdvajamo:

- nazočnosti policijskih službenika na cestama koja su prema analitičkim i statističkim pokazateljima najopasniji

- sankcioniranje prometnih prekršaja koji dovode do najtežih prometnih nesreća (vožnja nepropisnom brzinom, vožnja pod utjecajem alkohola i droga, nepropisno pretjecanje, nepoštivanje prednosti prolaska, nepropisno kretanje i zadržavanje pješaka na kolniku, prekršaji vozača mopeda i motocikla)

- posebna pozornost usmjerit će se na prometne prekršaje koji utječu na pasivnu sigurnost (nekorištenje zaštitne kacige, nekorištenje sigurnosnog pojasa), odnosno propisnom smještaju djece u vozilima

- maksimalno će se staviti u funkciju svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi za nadzor u prometu, kao i sva vozila s policijskim obilježjima

- uključivanje u ove aktivnosti i civilnih auto-ophodnji, sa službenim vozilima bez policijskih obilježja - „presretači“ i vozila opremljena sustavom za automatsko očitavanje registarskih pločica

PROMET I SIGURNOST | Author: Hrvoje Jelavić/PIXSELL foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Upozoravamo sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa:

- brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uvjetima na cesti te posebno budite oprezni kod pojave prve kiše nakon dužeg suhog razdoblja (cesta postaje skliska i produžava se zaustavni put)

- poštujte ograničenja brzine kretanja

- ne konzumiraju alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje

- prilikom vožnje u kolonama drže dovoljan razmak između vozila

- koriste sigurnosni pojas na svim sjedalima u vozilu

- koristiti zaštitnu kacigu

- pobrinite se za adekvatan smještaj djece u vozilu

- bez obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecanja, a veću pozornost posvetite biciklistima i pješacima, odnosno pješačkim prijelazima

PJEŠACI I BICIKLISTI!

U cilju što bolje uočljivosti vozači bicikla i pješaci uvijek kada sudjeluju u prometu trebaju koristiti svjetliju odjeću i trebaju nositi odjeću s reflektirajućim materijalima. Označavanje reflektirajućim materijalom za pješake i bicikliste je zakonska obveza prilikom kretanja kolnikom noću, kao i danju u slučaju smanjenje vidljivosti.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.