Početna Novosti 11221 pregleda

Policija postavila uređaje koji otkrivaju korištenje mobitela

FOTO: Tweeter

Uređaji očitavaju je li mobitel Bluetoothom povezan s hands-free uređajem, sustavom infotainmenta u automobilu ili ga pak vozač koristi ručno

Author: Tweeter foto: Tweeter

Na području Hampshirea i Southamptona engleska će policija testirati uređaje koji otkrivaju korištenje mobitela za vožnje i šalju vizualne signale upozorenja vozačima. Uređaji očitavaju je li mobitel Bluetoothom povezan s hands-free uređajem, sustavom infotainmenta u automobilu ili ga pak vozač koristi dobrom starom tehnikom, koja je zabranjena u vožnji – tipkanjem. Ako uređaj detektira da vozač mobitel koristi bez Bluetooth povezivosti, na ugrađenome će semaforu zasvijetljeti veliki simbol zabrane korištenja mobitela. Tako će upozoriti nesavjesne vozače da krše zakon i izlažu se riziku od nesreće, jer nis potpuno koncentrirani na vožnju.

Author: Tweeter foto: Tweeter

Postoji, naravno, jedna mana ovog inovativnog uređaja: ne može razlikovati koristi li mobitel vozač automobila ili pak netko od putnika u vozilu. Stoga će uređaji biti pokusno postavljeni u ograničenom razdoblju, u sklopu policijske kampanje 'sigurnost i edukacija'. Na nekim će lokacijama policija i zaustavljati vozače koje uređaj detektira kao prekrištelje i izdavati im upozorenja.

Author: Tweeter foto: Tweeter

Rigoroznije mjere zbog korištenja mobitela u vožnji i veće kazne uvedene su u ožujku 2017., a vozači uhvaćeni u prekršaju dobivaju šest negativnih bodova i kaznu 200 funti (1700 kuna). U slučaju ponavljanja prekršaja, ostaju bez vozačke dozvole uz kaznu i do 1000 funti (8500 kuna).

Author: Tweeter foto: Tweeter

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.