Početna Novosti 1137 pregleda

Propao plan: Fiat i Renault ipak se neće spojiti

Fiat i Renault se ipak ne spajaju
FOTO: ERIC GAILLARD/REUTERS/PIXSELL

FCA je povukla svoju ponudu nakon što je Francuska vlada tražila odgodu donošenja odluke zbog čekanja Nissanova odobrenja

Talijanski FCA i francuska grupacija Renault su krajem prošloga mjeseca najavili pregovore o mogućem spajanju te stvaranju trećeganajvećeg proizvođača automobila u svijetu. Iako je cijeli plan zvučao poprilično obećavajuće i bilo je predviđeno da bi obje grupacije imale niz prednosti, spajanje se ipak neće dogoditi

Renault i Fiat NESLUŽBENO Renault i Fiat se spajaju: Postat će treći najveći proizvođač auta?

Prema The Wall Street Journalu, Fiat Chrysler Automobili povukli su svoju ponudu nakon što je Francuska vlada tražila odgodu donošenja odluke zbog čekanja Nissanova odobrenja. Naime, sama država Francuska je najveći dioničar Renaulta pa ima poprilično veliku ulogu u donošenju ovakve odluke, a u priopćenju je izjavila da je tražila odgodu jer nije htjela ugroziti Renaultovo partnerstvo s Nissanom.

Jean-Dominique Senard, šef Renaulta | Author: Kim Kyung Hun/REUTERS/PIXSELL foto: Kim Kyung Hun/REUTERS/PIXSELL

No postavlja se pitanje tko je zapravo kriv za propast ovoga plana, a odgovor je poprilično nejasan jer se proizvođači međusobno okrivljuju. Journal izvješćuje da u Renaultu krive Nissan jer nije podržao spajanje. Predstavnici Nissana bili su spremni suzdržati se od glasovanja ako bi odbor Renaulta glasovao.

Nissan tvrdi da je Renault kriv. Naime, predsjednik Grupacije Jean-Dominique Senard potaknuo je 'Japancima' nepovjerenje time što je kontaktirao predsjednika Nissana Hirota Saikawu tek nekoliko sati prije nego što su pregovori objavljeni u medijima. Različiti izvori tvrde da je upravo to nepovjerenje bio razlog za propast plana. 

Reuters pak tvrdi da je Francuska kriva za propast pregovora. Prema njegovim izvorima, Francuska vlada previše je zahtijevala od FCA-a i još je tražila da se oduže pregovori dok Nissan ne odgovori. 

FCA - Fiat Chrysler Automobiles | Author: Uli Deck/DPA/Pixsell foto: Uli Deck/DPA/Pixsell

Zanimljivo je što samo prema FCA-u ne 'padaju' nikakve optužbe, nego se pretpostavlja da je 'Talijanima' jednostavno ponestalo strpljenja. No vjerojatno je samo pitanje vremena kada će pasti neke optužbe i protiv njemu, jer je doista misteriozno takvo hitro povlačenje vlastite ponude. 

 

Pogledajte naš test novog Porschea 911 (992):

Auto start YouTube kanal | Author: Auto start foto: Auto start

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.