Početna Novosti 66 pregleda

Revolucionarna guma koja se okreće u svim smjerovima

Goodyear Eagle-360
Vidi galeriju 1/2
Revolucionarna guma koja se okreće u svim smjerovima Revolucionarna guma koja se okreće u svim smjerovima

Goodyear Eagle-360 je novi prototip gume za autonomna vozila. Sferičan oblik osigurava bočnu pokretljivost, što znači da vozilo može zaobići prepreku, a da ne mijenja smjer vožnje

Goodyear Eagle-360 je konceptna guma u obliku kugle i mogućnošću okretanja 360 stupnjeva koja je namijenjena autonomnim automobilima budućnosti. Gume su s vozilom povezane putem magnetske levitacije, a ugrađeni senzori bilježe uvjete na cesti te ih šalju automobilu, a radi povećavanja sigurnosti i drugim vozilima. Goodyear je ovu studiju pokazao premijerno na međunarodnom Salonu automobila u Ženevi.

Ova guma sferičnim oblikom znatno se razlikuje od današnjih guma. Inovativan oblik gume u široku primjenu mogao bi krenuti do 2035. godine kada bi se u svijetu prodalo 85 milijuna autonomnih vozila.

Goodyear Eagle-360 gume su s karoserijom vozila povezane pomoću magnetskih polja, slično kao kod vlakova koji se kreću pomoću magnetske levitacije. Takva guma osigurava udobniju vožnju i smanjenu buku. Istodobno je poseban oblik Goodyearove gume Eagle-360 prilagođen zahtjevima autonomne mobilnosti i ključan je u osiguravanju veće okretnosti vozila budući da se guma može kretati u svim smjerovima. Aktivna tehnologija omogućuje gumi da i u rizičnim situacijama kao što su poledica ili neočekivane prepreke na voznoj površini smanjuje mogućnost proklizavanja i tako pomaže u očuvanju sigurnog smjera vožnje. Sferičan oblik osigurava također bočnu pokretljivost, što znači da vozilo može zaobići prepreku, a da ne mijenja smjer vožnje. Eagle-360 omogućuje okrete za čak 360 stupnjeva i može se uspješno nositi s prostornim ograničenjima pri parkiranju.

Goodyear Eagle-360 | Author: GOODYEAR foto: GOODYEAR

U gumu su ugrađeni senzori koji bilježe stanje na cesti, uključujući vremenske prilike i voznu površinu, a prikupljene podatke senzori šalju do automobila i do drugih vozila na cesti, što povećava sigurnost na cesti. Uz pomoć Goodyearove tehnologije za praćenje habanja gaznog sloja i tlaka senzori bilježe i reguliraju istrošenost gume, čime omogućuju veći broj prijeđenih kilometara. Elementi oblika konceptualne gume Eagle-360 zasnivaju se na načelu biomimikrije, odnosno oponašanja prirode. Gazni sloj gume oponaša uzorak moždanih koralja, a višesmjerni blokovi i žljebovi gume doprinose sigurnom kontaktu s podlogom. Pri oblikovanju dna žljebova u Goodyearu su se ugledali u spužvu, koja je u suhom stanju čvršća, a mokra je mekša. Inovativna tekstura apsorbira vodu na cesti i pomoću centrifugalne sile raspršuje je ispod gazne površine, čime se smanjuje opasnost od akvaplaninga.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.