Početna Novosti 17 pregleda

S 3 milijarde dolara želi Daihatsu učiniti globalnim igračem

Toyota
Vidi galeriju 1/7
S 3 milijarde dolara želi Daihatsu učiniti globalnim igračem S 3 milijarde dolara želi Daihatsu učiniti globalnim igračem S 3 milijarde dolara želi Daihatsu učiniti globalnim igračem S 3 milijarde dolara želi Daihatsu učiniti globalnim igračem S 3 milijarde dolara želi Daihatsu učiniti globalnim igračem S 3 milijarde dolara želi Daihatsu učiniti globalnim igračem S 3 milijarde dolara želi Daihatsu učiniti globalnim igračem

Toyota postaje stopostotnom vlasnicom Daihatsua, u kojemu vidi potencijal, a gasi marku Scion, koja je stvarala gubitke

Japanski automobilski div Toyota četvrtu godinu u nizu najveći je svjetski proizvođač auta, s više od 11 milijuna prodanih vozila u 2015. A, da u budućnosti ne kani prepustiti vodeću poziciju naslućuju zanimljivi poslovni potezi.

Toyota | Author: TOYOTA foto: TOYOTA

Prvo je najavila kupovinu preostalih 49% dionica Daihatsua kako bi ojačala ponudu u segmentu malih vozila, a potom i gašenje marke Scion koja je, ustvari, Toyotin jeftiniji brend namijenjen isključivo tržištu u SAD. Scion je opstao 14 godina, ali nije ostvarivao planirani profit, nego je stvarao gubitke.

Toyota | Author: TOYOTA foto: TOYOTA

Likvidairati gubitaša nije bila teška odluka, posebice kad joj za kupnju preostalih dionica Daihatsua, po procjenama, trebaju tri milijarde USD. S Daihatsuom, inače specijaliziranim za male aute, Toyota želi proširiti ponudu i pretvoriti ga u globalnog igrača.

Toyota | Author: TOYOTA foto: TOYOTA

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.