Početna Novosti 775 pregleda

Srušen rekord Rimac Nevere: Japanska zvijer je brža

FOTO: Aspark

Japanski električni hiperautomobil Aspark SP600 postao je najbrži električni hiperautomobil na svijetu

Japanski električni hiperautomobil Aspark SP600 postao je najbrži električni hiperautomobil na svijetu. Profesionalni vozač utrka Marc Basseng postigao je najveću brzinu od 438,7 km/h na testnom pogonu u Papenburgu. Nijedan električni hiperautomobil nikada nije bio ovako brz. Prethodni rekord bio je 412 km/h, a postavila ga je Rimac Nevera u studenom 2022. godine.

Japanska tvrtka prethodno je dizajnirala Aspark Owl, a model SP600 je njegova evolucija. Razvijen i proizveden u sjedištu M.A.T.-a u Torinu, Aspark SP600 prošao je cijeli niz virtualnih i fizičkih testova, uključujući posebnu validaciju u zračnom tunelu i nekoliko testova na trkaćoj stazi.

Author: Aspark foto: Aspark

Rekord je oboren 8. lipnja, u drugom pokušaju tog dana, a za volanom je bio pobjednik utrke 24 sata Nürburgringa Marco Basseng. Maksimalna brzina od 438,7 km/h, izmjerena je certificiranim Racelogic V-Boxom, GPS-uređajem visoke preciznosti. 

Author: Aspark foto: Aspark

U prethodnim ispitivanjima i testovima, automobil je više puta uspio premašiti 420 km/h i 430 km/h. Aspark nije objavio nikakve tehničke podatke o ovom autu pa ne znamo kakvom to "armadom konjskih snaga" raspolaže pod karoserijom. Model Owl ima 2012 KS. 
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.