Početna Novosti 42 pregleda

Strogo kontrolirani automobili naša su budućnost

NON HIT CAR AND TRUCK PROJEKT
Vidi galeriju 1/2
Strogo kontrolirani automobili naša su budućnost Strogo kontrolirani automobili naša su budućnost

Tehnologija koja nadzire cestu u kutu 360 stupnjeva ključna je za ostvarenje važnoga cilja - prometnih nesreća bez žrtava

Razvojem nove sigurnosne tehnologije koja utvrđuje putanju za izbjegavanje prometnih nesreća Volvo je napravio jedan od najvećih iskoraka prema ostvarenju svoje vizije da do 2020. godine nitko ne bi trebao smrtno stradati ili biti ozbiljno ozlijeđen u novom automobilu Volvo. U prosincu 2014. godine, četverogodišnji projekt Non-Hit Car and Truck došao je do svoga kraja, a rezultat je sljedeća generacija senzorske tehnologije koja nudi pregled ceste u kutu svih 360 stupnjeva oko vozila. Kao rezultat suradnje švedskih akademija, instituta i industrijskih partnera, ovaj se projekt temelji na razvoju novih tehnologija i unapređenju postojećih, s ciljem smanjenja rizika od nesreća, kako za putnička tako i za komercijalna vozila.
Projekt se temelji na razvojU centraliziranog sustava Senzor Fusion, koji omogućava razmjenu informacija između brojnih uključenih tehnologija - kamerA, radara, GPS-a i drugih. On može ponuditi pogled na cijelo okruženje i otkriti sve potencijalno opasne objekte koje vozač inače ne može na vrijeme uočiti.

NON HIT CAR AND TRUCK PROJEKT | Author: Volvo foto: Volvo

Pogled od 360 stupnjeva unaprijeđen je generatorom manevara - novim sigurnosnim elementom koji koristi softver kako bi identificirao putanju za izbjegavanje nesreća u svim prometnim scenarijima. Sustav koji radi tako što stalno analizira moguće prijetnje, može čak i asistirati vozaču putem automatskoga kočenja i upravljanja. Ova je tehnologija važna i za razvoj autonomnih vozila koja će moći automatski skretati i kočiti, kako bi izbjegla kontakt s drugim objektom.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.